Daags nadat verschillende computerbeveiligingsexperts het optreden van Nieuwsuur-gast Rian van Rijbroek fileerden, wordt het boek dat ze samen met Willem Vermeend schreef uit de handel gehaald. De verbazing die haar optreden had gewekt zorgde er ook voor dat het eind vorig jaar verschenen boek nader onder de loep werd genomen. Nieuwsuur en de NOS troffen daarop in het boek plagiaat van tien verschillende artikelen en websites aan, zo schrijven zij.
De Wereld van Cybersecurity en Cybercrime bevat passages uit artikelen van NRC en ook de site van ict-jurist Arnoud Engelfriet en Wikipedia werden geplagieerd. Engelfriet wijst er desgevraagd op dat zijn artikelen – evenals de Wikipedia-lemma’s – overgenomen mogen worden, maar wel met de juiste bronvermelding. De uitgever heeft met het oog op de vele ‘drukfouten en de verwijzingsfouten’ besloten het boek van Vermeend per direct uit de handel te nemen.
Het optreden van Vermeend mede-auteur Van Rijbroek in Nieuwsuur kreeg veel kritiek. Daarnaast gaven vele bekende beveiligingsexperts aan nog nooit van haar gehoord te hebben. Het programma besloot gisteren verschillende deskundigen te vragen een aantal van de beweringen en uitspraken van Van Rijbroek recht te zetten.
In het artikel van vandaag geeft de hoofdredactie van het televisieprogramma aan tekort te zijn geschoten.
Het is wijsheid achteraf, maar we zijn hoe dan ook tekortgeschoten en hadden voor een andere gast moeten kiezen. Dat is onze verantwoordelijkheid en verdient excuus
Vermeend liet aanvankelijk weten dat er een aantal verwijzingen waren weggevallen, maar was volgens de NOS later niet meer bereikbaar voor verder commentaar. Van Rijbroek stelde dat ‘een team’ alles heeft gecontroleerd en dat ‘dus niet goed heeft gedaan’.
?! Zojuist gewezen op het feit dat ik in het teruggetrokken boek van Vermeend/Van Rijbroek sta met tips. Ik heb die nooit gegeven aan het duo. Ook nooit toestemming mijn naam te gebruiken. WTF! pic.twitter.com/PP7mQocRhY
— Brenno de Winter (@brenno) February 1, 2018