Het eerste debat in de Helderse verkiezingscampagne vond vorige week plaats. In de Vredeskerk kwamen veertien partijen bijeen. De PVV schitterde van afwezigheid. Geert Wilders heeft aangekondigd dat zijn partij meedoet aan de Helderse raadsverkiezingen en er is inmiddels ook een kandidatenlijst verschenen. Maar als er debatten zijn is de PVV er niet, niemand ziet PVV’ers flyeren en Helderse politici zouden de lokale PVV-kandidaten niet eens herkennen: ze hebben ze nog nooit gezien. Geen goed begin van een bruisende campagne dus.
Deze week was er eindelijk een teken van leven: het PVV-verkiezingsprogramma verscheen. Aangezien de PVV in Den Helder een aanzienlijke aanhang heeft en de partij voor grote verschuivingen in de gemeenteraad zou kunnen zorgen, is dit een belangrijke gebeurtenis. Waar wil de PVV met Den Helder naartoe, wat zijn haar plannen en wat zijn haar prioriteiten? Het lezen van het PVV-programma blijkt echter een grote teleurstelling voor iedereen die een klein beetje weet waar andere partijen in Den Helder voor staan. Zelden was een partij zo overbodig.
Waarom zou een partij op lokaal niveau meedoen? De meest logische reden is dat een bepaald standpunt nog niet wordt verwoord in de gemeenteraad. Als er in een gemeenteraad geen populistisch rechts geluid te horen is, zoals in Amsterdam, is Forum voor Democratie een inhoudelijke aanvulling. Als er nog geen allochtonenpartij in de Alkmaarse gemeenteraad zit, is het niet gek dat DENK meedoet. En als er ergens te weinig over intersectioneel feminisme wordt gepraat, kunnen we rustig stellen dat Sylvana Simons iets toevoegt.
Hoe zit dat bij de PVV? We zien hier de perverse reden voor de Helderse PVV-deelname: deze is puur ingegeven door landelijke motieven. Wilders’ vlucht naar voren is slechts het gevolg van de opkomst van FvD, die een serieuze PVV-concurrent is geworden. Wilders kiest expres gemeenten met een grote PVV-achterban, want dat garandeert dat redelijke uitslagen. De reden voor de PVV is dus niet dat de partij iets toevoegt aan het lokale politieke spectrum. Misschien doet de PVV dat in de praktijk wel, maar dat was geen reden om aan dit avontuur te beginnen.
Maar zelfs in de politieke praktijk kan men de PVV in Den Helder geen aanvulling noemen.
In Den Helder zijn er heel veel populistische partijen die willen doen wat de burger wil, zoals ook de PVV in haar programma bepleit. De PVV klaagt over de kwaliteit van het lokale bestuur, het belastinggeld wordt aan linkse hobby’s uitgegeven, het moet veiliger in Den Helder, dierenwelzijn is belangrijk, er moet geïnvesteerd worden in zorg voor ouderen en er moeten minder ambtenaren komen. Er moeten ook leuke dingen komen voor de mensen: de stroopwafelkraam – die kennelijk decennia geleden op de Helderse markt stond – moet terug.
Soortgelijke geluiden komen van alle bestaande lokale partijen in Den Helder. Ze zijn boos en roepen wat de burger wil horen. De PVV kan rustig opgenomen worden in het rijtje Stadspartij, Beter voor Den Helder, Behoorlijk Bestuur, Sociaal Lokaal, Vrije Socialisten, Seniorenpartij, Helder Onafhankelijk en Gemeentebelangen. De PVV kan op geen enkele wijze aantonen iets toe te voegen aan het Helderse politieke landschap, want partijen voor boze burgers die minder ambtenaren en meer veiligheid willen, die hadden ze hier al. Veel te veel zelfs.
Alleen de stroopwafelkraam en de strijd tegen de islam maken de PVV uniek. Daar hoor je andere Helderse politici nooit over. Hoe relevant is dat?
De PVV schrijft zonder ironie dat moskeeën en hoofddoekjes het straatbeeld steeds meer bepalen. In Den Helder staan twee moskeeën van een minimaal formaat. Nergens een minaret te bekennen en klachten zijn er ook al niet. De PVV lijkt dit niet te weten want zij wil ‘geen moskee’. In enkelvoud dus. Moslims mogen van de PVV geen vrij krijgen tijdens het Suikerfeest en andere islamitische feestdagen. Daar gaat de gemeenteraad niet over.
De PVV wil geen islampromotie en dus geen subsidies aan islamitische stichtingen. Een wethouder laat weten dat daar al jaren geen subsidie meer aan wordt gegeven. Tot slot wil de PVV geen apart ‘islamzwemmen’. Zwembad het Heersdiep heeft die activiteit echter niet in haar programmaoverzicht staan en bevestigt dat ook telefonisch. Tot slot wil de PVV geen hoofddoekjes in publieke functies. In theorie zou de PVV dit voor het Helderse gemeentepersoneel kunnen regelen.
Daar staat de Helderse PVV dus voor: een stroopwafelkraam en een heleboel holle retoriek die alle lokale partijen ook al verspreiden, plus wat totaal irrelevante islamstandpunten. Echt een aanwinst voor Den Helder, die lokale PVV.
Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart is er twee keer per week: Chris Aalberts in Den Helder. Een serie over de gemeentepolitiek van de marinestad en wat de rest van Nederland daarvan kan leren.