Het kabinet wil niet dat er extra geld naar de Europese Unie gaat. Maar het kan uiteindelijk toch gaan gebeuren, zegt coalitiepartner D66.
De inzet is dat er geen extra geld gaat naar de Europese meerjarenbegroting – waarin een financieel gat komt door het vertrek van de Britten – en dat de EU extra taken op zich neemt. Het doel is dat dit met ‘gesloten beurzen’ gebeurt, zei D66’er Kees Verhoeven in de Tweede Kamer.
Maar Verhoeven wil geen loze beloftes doen. Hij kan niet ‘uitsluiten’ dat er toch meer geld naar de EU gaat. Volgens hem staan de vier coalitiepartijen hier hetzelfde in. “D66 is wel duidelijker dan de andere coalitiepartijen”, oordeelde Martin van Rooijen (50PLUS).
De Europese Commissie komt binnenkort met voorstellen voor de begroting voor de periode 2021-2027. De onderhandelingen daarover zullen vele maanden duren. Door de brexit komt er een gat van netto circa 13 miljard euro in de begroting.
Premier Mark Rutte gaf de afgelopen tijd aan dat Nederland niet meer geld naar de EU wil sturen. Nederland moet niet angstig op de rem trappen, maar Europa in de juiste richting sturen, meent Verhoeven.
De andere regeringspartijen CDA, VVD en ChristenUnie gingen in het debat over de informele Europese top vrijdag niet zover als D66. “We zitten nu bij de inzet”, zei Anne Mulder (VVD). “Ik wil er niet op vooruitlopen.” In het verleden heeft Rutte geroepen dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan, maar daar moest hij later op terugkomen. Zoiets willen de partijen nu voorkomen.
De vier regeringspartijen denken verschillend over de EU. D66 is de grootste voorstander van de Europese Unie.
Duitsland wil toch eens kijken of het Nederland zo ver kan krijgen de EU-bijdrage te verhogen
ANP