Lees ook: rector universiteit Leiden toont ballen en ruggengraat, staat pal voor vrijheid van meningsuiting
“Voor de vrouwen en mensen van kleur die de horizon van de universiteit verbreden met hun aanwezigheid (vaak ten koste van henzelf), en voor wie diversiteit en inclusiviteit niet alleen mooie allesomvattende marketingtermen zijn, is de rectors nadruk op de ‘diversiteit van opvattingen’ een klap in het gezicht.
De nadruk van de rector op het belang van diversiteit in ‘opvattingen’ in plaats van mensen is daarbij een goede manier om niet te hoeven nadenken over het feit dat hij in zijn hele toespraak geen enkele vrouwelijke Leidse wetenschapper noemt. Nu hoort het inderdaad juist aan de universiteit te gaan om kwaliteit en inhoud. Maar een simpele rekensom leert dat als van al onze studenten uiteindelijk vooral witte mannen een vaste baan en zichtbaarheid aan de universiteit krijgen, we het beschikbare intellectuele talent niet evenredig benutten.
Door het diversity office wordt er veel werk verricht om diversiteit te implementeren, wat zorgt voor ruimte voor nieuwe manieren van denken en andere stemmen binnen de wetenschappelijke wereld. Nu deze moeite wordt gedaan is het voor ons echter de vraag: waarom wordt dit ondergeschikt gemaakt aan het venten van politieke meningen die er juist op uit zijn die diversiteit weer teniet te doen? Het uitnodigen van iemand als Thierry Baudet, wat de rector ‘prima’ vindt, geeft immers ruimte aan ideeën over vrouwen en ‘homeopatische verdunning’ die voorbij lijken te gaan aan de door Stolker genoemde grenzen van het open debat: ‘niet beledigen, lasteren of aanzetten tot haat’.
We zouden kunnen afsluiten door te zeggen dat als wij nu aankomend student waren geweest en zagen dat de rector van Leiden ‘inclusief zijn’ presenteert als een gunst die vooral niet te ver moet gaan, we nog wel verder zouden zoeken naar een andere universiteit.”
Bente de Leede, Larissa Schulte Nordholt, Byapti Sur en Suze Zijlstra zijn verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de universiteit Leiden en als ze ‘aankomend student waren geweest’ dan hadden ze het wel geweten en waren ze naar de UvA ‘een andere universiteit gegaan’.
Maar kennelijk gaan de principes ook weer niet zo ver dat ze alsnog, nu ze weten dat de rector magnificus van hun universiteit nou eenmaal meer op heeft met diversiteit van gedachten en ideeën middels het open debat dan met het aanhoudende gejank en gedram van professionele slachtoffers die werkelijk iedereen van alles beschuldigen maar zelf helemaal nooit ergens schuld aan hebben, naar een ‘andere universiteit zoeken’ om hun academische carriere voort te zetten.
Wat let jullie? Het staat jullie toch vrij niet langer deel te nemen aan zo’n kwetsende academische omgeving waar ze zomaar Thierry Baudet uitnodigen om ‘haat te zaaien’ en per direct je ontslag in te dienen? Waarom zou je dat als ‘aankomend student’ wel willen doen maar als medewerker niet? Maak een statement, fight the power, je weet tog!
Jullie gaan toch niet vertellen dat jullie baantje belangrijker is dan dat diversiteitsprincipe? Zo kun je natuurlijk nooit een omelet bakken, eieren zijn er om te worden gebroken.
Nu weer zoet cowboytje en indiaantje spelen.