Vandaag is de Nederlandse Morele Autoriteit (NMA) opgericht. Dit onafhankelijke college van deskundigen zal de regering adviseren over morele vraagstukken alsook vragen beantwoorden van individuele burgers of groepen van mensen (m/v/x) die worstelen met het maken van morele keuzes.
Met de oprichting van de NMA wordt vervolg gegeven aan de bevindingen van het National Cultureel Planbureau (NCP), de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Interkerkelijk Overleg Platform (IkkOP) die allen constateerden dat het Nederlandse volk onzeker is ten aanzien van onderwerpen betreffende goed en kwaad. Steeds meer burgers raken in verwarring als gevolg van discussies over Zwarte Piet, Witte de With, verplichte biseksuele orgaandonatie, vluchtelingen, asielzoekers, ministers met hoofddoeken, nationalisme, racisme en seksisme.
Zij zijn niet alleen onzeker met betrekking tot hun identiteit maar weten ook niet meer wat ze moeten vinden. Traditionele meningvormers als de kwaliteitscouranten verliezen terrein. Zelfs het dagblad Trouw heeft na 60 jaar tegen de stroom inroeien aan kracht ingeboet, zo is gebleken uit onderzoek. Dolf Jansen wordt door een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking niet meer geloofwaardig geacht.
Om te voorzien in de ontstane leemte en de kloof te dichten tussen de mensen die wel deugen en de mensen die niet deugen is bij Koninklijk besluit de nieuwe Nederlandse Morele Autoriteit ingesteld. De NMA zal ten aanzien van ieder onderwerp dat zich in de actualiteit aandient bepalen of het goed is of niet. Uitspraken van de NMA zijn bindend.
De eerste uitspraak van de NMA betrof het artikel in Het Parool van gisteren onder de kop: “Kwart van Amsterdammers verdient meer dan twee keer modaal.” Bij de GGD meldden zich naar aanleiding van dit artikel met name veel voormalige PvdA-leden met psychische/sociale klachten. “Is dit goed nieuws of is dit slecht nieuws,” was de meest gestelde vraag.
De NMA heeft bepaald dat het goed nieuws (GN) is dat een kwart van de Amsterdammers meer dan twee keer modaal verdient. (NMAbesluit2018/1/gn)
Daarbij maakt de NMA wel de volgende kanttekening: Natuurlijk kan het beter. De doelstelling van de regering blijft dat in 2020 alle Nederlanders meer dan twee maal het gemiddelde inkomen per persoon verdienen, maar de hoofdstad is op de goede weg.
Nieuwe NMA uitspraken zullen volgen zodra de nood aan de man komt. In de tussentijd zal de NMA zijn beleidsprioriteiten inzetten op het verstevigen van de contacten met zusterorganisaties in binnen- en buitenland, zoals De Bond Tegen het Vloeken, het anti-islamfobie forum Noraspreekt, het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), de Internationale Gemeenschap, OxfamNovib, de pedofielenvereniging Martijn, Artsen met en zonder Grenzen, de Raad van Hoeders (Iran), de publieke omroep (Nederland), het Genootschap van Hoofdredacteuren, het College voor de Journalistiek, de Mediaraad, het Europese Verbond tegen Nepnieuws en andere relevante organisaties.
Noot voor redacties: De leden van de NMA zijn anoniem. Dit om zogeheten ‘jijbakken’ te voorkomen. U weet wel, argumenten als “ja, je zegt wel dat dat verkeerd is, maar je doet het zelf ook.” De NMA heeft besloten dat we dat niet kunnen hebben. Wij verzoeken U dringend om daar bij publicaties rekening mee te houden.
Adres: De NMA is voorlopig gevestigd in een appartement te Scheveningen, maar zal met het oog op de voorziene uitbreiding van de organisatie zijn intrek nemen in het kantoor dat bedoeld was voor de Europese Geneesmiddelen Autoriteit, die naar Amsterdam zou verhuizen, maar op last van de NMA gewoon in Londen blijft. Dat is beter. (NMAbesluit2018/2/be)
Nagekomen bericht. Status urgent
Naar aanleiding van duizenden acute vragen van Rotterdammers heeft de Nederlandse Morele Autoriteit (NMA) hedenmorgen in een spoedprocedure uitspraak gedaan over de vraag: moeten hoofddoekjes worden toegestaan bij de politie?
De NMA stelt vast dat het hier een zaak van het grootste belang betreft, die het Nederlandse volk ernstig verdeelt. Het staat buiten kijf dat de belangen van alle betrokken bevolkingsgroepen zorgvuldig dienen te worden afgewogen. In dit kader heeft de NMA besloten dat het dragen van een hoofddoek bij de politie verplicht zal worden gesteld. Echter: alleen door mannelijke agenten. Voor vrouwelijke agenten blijft het dragen van een hoofddoek verboden.(NMAbesluit2018/3/vpl)
De NMA meent dat op deze wijze recht wordt gedaan aan alle gevoelens die leven in de maatschappij.