De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag unaniem, met Russische steun, een resolutie aangenomen voor een wapenstilstand van dertig dagen in Syrië. Het staakt-het-vuren is nodig om hulpgoederen te brengen en medische evacuaties mogelijk te maken.
Na aanvankelijk verzet van Rusland en dagen van onderhandelingen stemden de vijftien lidstaten zaterdag in New York voor de resolutie. Deze bevat echter geen bindende druk om het staakt-het-vuren onder internationaal recht af te dwingen.
De raad ”eist dat alle partijen onverwijld de gevechten staken gedurende een periode van ten minste dertig opeenvolgende dagen in heel Syrië voor een voortdurende humanitaire pauze”, aldus de tekst. Het doel van de resolutie is humanitaire hulpverleners toegang te bieden tot belegerde gebieden en VN-hulpverleners en hun partners in staat te stellen oorlogsslachtoffers in veiligheid te brengen.
Militaire operaties tegen terroristische groeperingen als Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en al-Nusra zijn echter uitgesloten van het staakt-het-vuren. In hoeverre de partijen bij het conflict zich aan zo’n wapenstilstand houden, is de vraag.
De Syrische regeringstroepen gingen zaterdag verder met felle aanvallen op het belegerde rebellengebied Oost-Ghouta. De overwegend door islamistische militanten gecontroleerde regio nabij de hoofdstad Damascus, ondergaat de ergste golf van aanvallen sinds het begin van de burgeroorlog bijna zeven jaar geleden. Ongeveer 400.000 mensen zijn bijna volledig afgesloten van de buitenwereld.
(ANP)