Hoewel er in meer gemeenten door meer kiezers op een landelijke partij gestemd kan worden dan 4 jaar geleden zien we dat het voornemen om lokaal te stemmen nu groter is dan in 2014.
Met name de landelijke kiezers van VVD, D66 en PvdA laten een voorgenomen stijging zien (pdf) van hun keuze voor een lokale partij.
Van de landelijke partijen lijken de VVD, D66 en de PvdA in de gemeenten op een achteruitgang af te stevenen. GroenLinks en SP staan op dit moment op winst (en niet alleen door een uitbreiding van het aantal gemeenten waar men meedoet). De PVV deed de vorige keer in 2 gemeenten mee en nu in 30. Dus overall zal deze PVV duidelijk winnen, maar de scores lijken in die 30 gemeenten minder hoog te worden dan bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Per saldo zal deze uitbreiding van deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen de lokale partijen wat aanhang te kosten, maar dat lijkt meer dan gecompenseerd te worden door de winst op de meeste andere partijen.
Rond de 40 procent van de kiezers denkt en hoopt dat het kabinet de rit uitzit. We zien daar een groeiend verschil tussen kiezers van regeringspartijen en oppositiepartijen.
32 procent vindt het kabinet het slechter doen dan verwacht. Bij de kiezers van de regeringspartijen is dat percentage 18 procent.
Ondertussen zijn de regeringspartijen bij de landelijke peiling al wel 25 procent van hun behaalde zetels kwijt.