Kiezers van D66, 50PLUS en de lokale partijen zullen waarschijnlijk bepalend zijn in het referendum. Dat blijkt uit de opiniepeiling van Maurice de Hond van deze week. Er zijn grote verschillen in voorgenomen stemgedrag bij het referendum over de ‘Wet inlichtingen- en Veiligheidsdiensten’. Vooral de kiezers van deze partijen zijn verdeeld. Het zijn verder vooral de oudere kiezers die aangeven voor te gaan stemmen en de jongere kiezers meer tegen.
In de peiling geeft drie kwart van degenen die opkomen bij de Gemeenteraadsverkiezingen aan ook een stem uit te zullen brengen bij het Referendum. De opkomst zal zo vermoedelijk tussen 40 en 45 procent uitkomen, ruim voldoende voor een geldig referendum.
Kiezers die de 21e voornemen om VVD, CDA of PvdA te gaan stemmen zullen in meerderheid voor stemmen, zo peilt De Hond. Voor de kiezers op die dag van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en PVV zullen in ruime meerderheid tegen stemmen. Maar de kiezers van D66, 50PLUS en de Lokale Partijen zijn verdeeld. Het zal met name van de keuzes van de kiezers van die partijen afhangen of de balans bij het Referendum uiteindelijk in Voor of Tegen doorslaat.
Juist gezien de grote invloed die de kiezers van de lokale partijen op de uitslag van het Referendum zullen hebben is het interessant dat de kiezers van de Lokale Partijen in hogere mate dan de kiezers van de meeste andere partijen vinden dat de privacy door de wet op een onacceptabele wijze wordt aangetast.
De beantwoording van de stellingen over de wet zelf (veiligheid en privacy) vertoont geen verband met de factor opleidingsniveau. Maar wel met de factor inkomen. Naarmate het inkomen lager is denkt men minder dat Nederland er veiliger door wordt en vindt men vaker dat de privacy op een onacceptabele wijze wordt aangetast.