De politie roept journalisten op vooral bij de politie aan te kloppen als ze worden bedreigd. Maar dan moet de politie zulke aangiften wel serieuzer nemen, klagen sommige journalisten en deskundigen op hun beurt.
Er worden waarschijnlijk nog meer journalisten bedreigd dan we nu weten, hield onderzoekster Marjolein Odekerken de Tweede Kamer woensdag voor. Veel slachtoffers doen volgens Odekerken geen aangifte, omdat ze bang zijn dat de daders er dan nog een schepje bovenop doen. De Kamer is geschrokken van zware bedreigingen aan het adres van bijvoorbeeld misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Paul Vugts en wilde Odekerken, pers, politie en justitie daarover horen.
Journalisten zouden samen moeten afspreken welke bedreigingen ze altijd aangeven, vindt de politie. De politie verzekert zulke aangiften serieus te nemen. Maar Odekerken stelt dat “er geen prioriteit aan de aangifte wordt gegeven”, justitie soms slordig met de aangifte omgaat en aangevers ook op nog een reeks andere hordes stuiten.
Voormalig PowNed-journalist Danny Ghosen klaagde dat de politie sommige journalisten anders bejegent dan andere. De politie wil in principe journalisten niet verschillend behandelen, maar soms treedt wel ,,metaalmoeheid” op als een journalist waarschuwingen in de wind slaat, erkent zij.
Het Openbaar Ministerie moet zich extra bekommeren om freelancers, stelt procureur-generaal Theo Hofstee op vragen van de Kamer. Die staan er, zonder werkgever die bijvoorbeeld de advocaat betaalt, nu vaak alleen voor als ze met geweld of rechtszaken worden bedreigd.
Anp