Het is een wat haveloos uitziend gebouw: de voormalige muziekschool van Den Helder. De muziekschool is al twintig jaar weg uit dit oude schoolgebouw en het stond vervolgens een tijdlang leeg. Wat doe je in een gemeente met te veel gebouwen zonder bestemming? Je geeft het gebouw een nieuwe: in een muziekschool kun je ook wonen en dat is wat kunstenaar Dirk Gorter en zijn vrouw Joke Vorstman destijds deden. Ze kochten het gebouw voor één euro van de gemeente en spraken af het pand op te knappen.
Dirk was tot 2006 raadslid voor Leefbaar Den Helder en staat momenteel op plaats 3 van de Helderse Seniorenpartij, wiens lijsttrekker zacht uitgedrukt omstreden is. Sinds 2014 zit zijn vrouw Joke in de gemeenteraad. Eerst voor de Stadspartij, nu voor afsplitsfractie Beter voor Den Helder. Ze is herkiesbaar. Met recht een prominent echtpaar in de Helderse politiek.
Recent kwam de oude muziekschool weer in het vizier van de media en de politiek. De gemeente stuurde Dirk en Joke een brief. De gemeente is ontevreden over het onderhoud wat aan de muziekschool plaatsvindt. Er is geklaagd over een loszittende dakgoot. Dirk en Joke krijgen een dwangsom opgelegd als ze het onderhoud niet uitvoeren. Er zou sprake zijn van ‘excessieve verwaarlozing’.
De brief valt op want Dirk en Joke hadden een tijdlang een prominente huurder. De muziekschool is hartstikke groot. Er is dus wel wat ruimte voor verhuur van een kamer. Dat kwam mooi uit, want Joke’s partij had inmiddels een wethouder uit Zuid-Holland aangetrokken: Geurt Visser. Geurt ging bij Dirk en Joke wonen: een geheel nieuwe vorm van dualisme. Een lokale politicus zegt nu: ‘dat moet je niet doen.’ Extra reden: Geurt ging over dit dossier. Geurt huurde niet lang: hij moest weg na een schandaal met seks-appjes. Hij is woensdag ook weer verkiesbaar.
Een raadslid krijgt dus een brief van haar eigen college over onderhoud wat ze moet uitvoeren aan een pand wat ze ooit van de gemeente kreeg. Het wordt gekker: de brief is getekend door de burgemeester en twee wethouders: Dirk Pastoor van ‘Vrije Socialisten’ en haar eigen huurder Geurt. Achteraf meldt Geurt dat hij die brief nooit getekend heeft. Zou het valsheid in geschrifte zijn? Een rel was geboren. Heeft Geurt de brief aan zijn eigen huisbaas nou wel of niet getekend? En zo nee, hoe kan zijn handtekening dan op die brief terecht komen?
Ook wethouder Pastoor – inmiddels net als Geurt geen wethouder meer – zegt niet te hebben getekend. De collega-wethouder herinnert zich dat Geurt niet wilde tekenen omdat hij in de muziekschool woonde. Voor de besluitvorming maakt het allemaal niks uit want Geurt zag meerdere keren dat er een brief naar Dirk en Joke zou gaan. Geurt stelde de brief niet aan de orde en gaf zo toestemming tot versturen. Er kwam toch een aangifte voor valsheid in geschrifte maar er bleek ‘geen strafbaar feit’ gepleegd. Niemand kan uitleggen wie daar belang bij zou hebben gehad.
Inmiddels is Geurt geen wethouder meer en zit Joke in afsplitsfractie ‘Beter voor Den Helder’. Wat doet de lokale politiek in Den Helder met haar zaak? Het presidium van de gemeenteraad vergaderde erover. De fractievoorzitter van Joke liet de vergadering een half uur uitlopen met zijn eis dat burgemeester Schuiling zijn functie zou moeten neerleggen. Hij zou immers de kwade genius zijn die buiten iedereen om de brief aan Dirk en Joke heeft verstuurd. Maar dat was gewoon onzin. Maar ja, in Den Helder willen velen nou eenmaal van de burgemeester af.
Kortom: in Den Helder wordt om het opstappen van de burgemeester gevraagd omdat de gemeente een brief over een kapotte dakgoot heeft gestuurd naar een van de eigen raadsleden. Wie vraagt om dat aftreden? De voorzitter van de fractie waar het raadslid in zit aan wie de brief is gestuurd. Zou de fractie ‘Beter voor Den Helder’ het woord belangenverstrengeling kunnen spellen? En zouden ze kunnen formuleren wat het verschil is tussen het belang van privé-personen en dat van de gemeente?
De vraag stellen is hem beantwoorden.
De serie Chris Aalberts in Den Helder gaat na de gemeenteraadsverkiezingen verder met de vraag wat de Helderse verkiezingen precies hebben opgeleverd.