Al sinds 2004 erkent de AIVD dat bij de aanpak van de radicale islam in Nederland de focus niet alleen bij gewelddadige extremisten moet liggen, maar dat ook de bedreiging van de democratische rechtsorde en instellingen door islamitische dawa-groepen een factor van formaat is en meegenomen moet worden in de aanpak. De AIVD is duidelijk bezorgd dat er op nationaal niveau óók schade zou kunnen worden aangericht door groepen die de agenda van gewelddadige internationale islamitische bewegingen delen, maar andere middelen dan geweld voorstaan.
Vandaag de dag, meer dan een decennium later, zijn deze groepen nog steeds actief, ook in Amsterdam. Een van de meest beruchte voorbeelden van een dergelijke groep is de internationale dawa-organisatie iERA. Deze organisatie is uiterst omstreden in het Verenigd Koninkrijk, waar in 2013 grote zorgen werden geuit na berichten dat iERA seksesegregatie heeft opgelegd tijdens een evenement op een Britse universiteit.
iERA bleek een samenwerking te zijn aangegaan met een organisatie opgericht door Bilal Philips, die door het Verenigd Koninkrijk de toegang tot het land verboden is en werd genoemd door de VS als een niet-vervolgde medeverdachte in de bomaanslag op World Trade Center in 1993. Ook werd iERA voorheen geadviseerd door Zakir Naik, een invloedrijke Indiase islamitische extremist die het Verenigd Koninkrijk en Canada niet meer in mag vanwege zijn constante verspreiding van extremisme, en bekend is om zijn beroemde uitspraak ”Elke moslim zou een terrorist moeten zijn”.
Na een onderzoek door de Britse toezichthouder voor liefdadigheidsinstellingen werd iERA in 2016 gevraagd om openlijk afstand te doen van extremisme. Maar tot op de dag vandaag blijven veel van dezelfde extremistische individuen betrokken bij de organisatie, waarvan maar enkelen hun radicale standpunten hebben ingetrokken.
De extremistische betrokkenheid bij iERA blijkt groot. In een rapport van de Raad van Ex-moslims van Groot-Brittannië na onderzoek in 2014 bleek dat de islamitisch extremisme bij de organisatie schering en inslag was en dat betrokken islamitische extremisten radicale standpunten propageren waaronder de overtuiging dat homoseksuelen en afvalligen moeten worden gedood, het goedkeuren van huiselijk geweld, het verspreiden van een islamitische overheersingsdrang en antisemitisme.
Naast zijn bekende antisemitische en homofobe opmerkingen heeft de oprichter en voorzitter van iERA Abderraheem Green verklaard dat ”de islam niet verenigbaar is met de democratie” en dat een Hadith leert ”als je de jood of christen op straat ziet lopen, duw ze naar de kant”.
In aanvulling hierop leek een groep Britse jihadisten die heeft meevochten met de Islamitische Staat schijnbaar lid van een van iERA lokale dawa-teams, ze staan zelfs op een foto waarop ze iERA t-shirts dragen, al heeft iERA verklaard dat ze niet officieel deel uitmaken van de organisatie.
Deze groep, iERA, heeft nu zijn oog op Nederland.
Een van de adviseurs van de groep, Haitham al Haddad, onlangs door een Britse rechter en voormalig Britse premier David Cameron als een islamitische extremist gekwalificeerd, brengt al jaren regelmatig bezoek aan Nederland.
Hoewel Al Haddad het meest bekend staat om het bepleiten van huiselijk geweld en vrouwelijke genitale verminking (VGV), heeft hij een aantal zorgwekkende standpunten geuit, waaronder zijn methode voor het gebruik van het democratisch proces om uiteindelijk een islamitische theocratie beheerst door sharia-wetgeving te stichten. Al Haddad, die in het Verenigd Koninkrijk woonachtig is heeft Nederland het afgelopen decennium meerdere keren bezocht. Video’s hiervan kunnen worden gevonden op YouTube. Hij heeft na zijn bezoek in Nederland in 2012 zelfs een boodschap speciaal voor het Nederlandse volk opgenomen.
In oktober 2017, op uitnodiging van de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA), bracht iERA een bezoek aan Nederland, waar ze een ”overvol” seminar hielden. De spreker was Hamza Tzortzis, een prominent spreker op Britse campussen en voormalig lid van de islamitische groepering Hizb ut Tahrir. Hij is het meest beroemd om zijn opvatting dat moslims ”het idee van vrijheid van meningsuiting verwerpen, zelfs het idee van vrijheid verwerpen” en dat afvalligen moeten worden gedood. Hij heeft deze verklaringen inmiddels teruggetrokken maar hij opereert nog steeds in extremistische cirkels. Tijdens deze reis hielden ze ook een tweedaagse dawa-opleiding in Utrecht, met als sprekers onder andere Tzortzis en collega iERA-instructeur Subboor Ahmad.
Het Amsterdamse radicaliseringsbeleid rammelt, en het feit dat religieuze dawa-groepen zoals hierboven beschreven met succes voet aan de grond krijgen in Nederland en Amsterdam in het bijzonder, is maar een van de vele voorbeelden die dit beeld bevestigen. De waarschuwingen van de AIVD lijken niet serieus genomen te worden. Tegen deze achtergrond is het stuitend dat iedereen behalve één partij vond dat het radicaliseringsbeleid niet belangrijk genoeg was om vóór de gemeenteraadsverkiezingen nog te bespreken. De dreiging die uitgaat van deze groepen, zoals al jaren geleden aangegeven door AIVD, bestaat nog steeds, en de kiezers hebben het recht te weten waar de partijen staan op dit punt voordat ze naar de stembus gaan.
De enige persoon die lijkt om dit probleem serieus te nemen CDA Diederik Boomsma- de rest van de partijen lijkt het niet de moeite van het bespreken waar de vinden.