Om de reactie van de kiezers te meten op de besluitvorming van het kabinet inzake de WIV, hebben we gisteren een apart onderzoek uitgevoerd. De resultaten van vandaag zijn dus van na het bekend worden van de aanpassingen van de regering van de WIV.
Nog steeds zijn er weinig verschuivingen van week tot week, zoals hieronder weer te zien is.
Referendum
De komende tijd zal het onderwerp ‘referendum’ een belangrijke rol blijven spelen in de Nederlandse politiek en bij de kiezers.
Het onderzoek (pdf) dat gisteren gehouden is wijst o.a. uit dat:
- 53 procent van de kiezers reageert positief op de aanpassingen van het kabinet, maar daarvan vindt een derde dat er meer veranderingen hadden moeten zijn.
- 56 procent wil dat de Eerste Kamer tegen het afschaffen van het referendum stemt. Onder laag opgeleiden is dat percentage 75 procent en hoog opgeleiden is dat 43 procent.
- 52 procent is voor het houden van een referendum over de wet orgaandonatie. Kiezers van VVD, D66, GroenLinks en PvdA zijn in meerderheid tegen. Bij kiezers van het CDA houden voor- en tegenstanders elkaar in evenwicht.
- Mocht dat referendum doorgaan dan zullen kiezers van D66, GroenLinks en PvdA in overgrote mate voor stemmen. Kiezers van CDA vooral tegen. Kiezers van FvD, PVV en 50PLUS zullen dan in meerderheid tegen stemmen. En ook hier zien we een relatie met het opleidingsniveau. Hoog opgeleiden geven in meerderheid aan voor te zijn en laag opgeleiden in meerderheid tegen.
- Terwijl bij het raadgevend referendum over de Oekraine en de WIV tegenstemmers meer gemotiveerd waren om op te komen, zal bij een mogelijk referendum over de wet orgaandonatie (net zoals bij die over de grondwet van de EU) de voorstemmers de neiging hebben om goed op te komen, met een opkomstpercentage dat ruim boven de vereiste 30 procent zal liggen. Hoewel nu 53 procent aangeeft voor die wet te zullen stemmen, kan er nog veel gebeuren totdat die echte stemming er is (als die er überhaupt komt). Mochten die 300.000 handtekeningen opgehaald worden dan wil een meerderheid dat dit referendum doorgaat, wat de Eerste Kamer ook zal beslissen over de Wet over het Raadgevend Referendum. Ook onder kiezers van D66 en CDA is dan een meerderheid voor (hoewel het stemgedrag van die twee groepen kiezers volledig tegengesteld zal zijn).