Opinie

U zond in: bestuursvergadering aangaande ‘beste verpleeghuizen de norm’ in de praktijk

10-04-2018 22:52

Gebaseerd op het nieuwsbericht: Minister De Jonge: ‘Beste verpleeghuizen worden de norm’.

 

Notulen bestuursvergaderingen Huize Avondrust

 

12 april 2018

Agendapunt 3: Beste verpleeghuizen de norm.

Algemeen Directeur Maria Steegmans schetst het probleem: het is momenteel onbekend of Huize Avondrust aan de norm voldoet en zo niet, in hoeverre we de norm missen. Besloten wordt hier onderzoek naar te doen. Adjunct-Sectormanager Personeelsplanning Lia de Vries heeft hiervoor geen capaciteit, dus besteden we het onderzoek uit. Hiervoor wordt een budget van 15.000 euro vrijgemaakt.

 

7 juni 2018

Agendapunt 1: Beste verpleeghuizen de norm.

Antje de Jong van Adviesbureau De Jong schuift aan om de voorlopige resultaten van het onderzoek te presenteren. Een eerste inschatting is dat Huize Avondrust niet voldoet aan de norm en dat nader onderzoek nodig is. Senior Manager Interne Zaken Trees Kolmans zal haar hierbij assisteren en haar voorzien van de bedrijfsspecifieke problematiek. Extra budget wordt vrijgemaakt en een tijdelijke Interim Manager ondersteunt Kolmans voor een half jaar. Inschatting kosten: 80.000 euro.

 

14 september 2018

Agendapunt 2: Beste verpleeghuizen de norm.

De resultaten van het onderzoek, verricht door Adviesbureau De Jong, worden besproken. Huize Avondrust zal met zekerheid de norm niet halen. Afdelingshoofd Judith Bos poneert de stelling dat dus extra zorgpersoneel aangetrokken dient te worden. Er ontstaat een discussie. Besloten wordt eerst onderzoek te doen naar de impact van extra zorgpersoneel op de managementstructuur. Antje de Jong van Adviesbureau De Jong, hierbij aanwezig, is bereid dit op zich te nemen. Budget is beschikbaar.

 

13 december 2018

Agendapunt 1: Beste verpleeghuizen de norm.

Antje de Jong presenteert de impact van extra zorgpersoneel op de managementstructuur. Conclusie: die impact zal leiden tot extra druk, extra kosten en hogere uitval onder het management. Het is onverantwoord extra handen aan te trekken. Omdat Huize Avondrust daardoor de norm niet zal halen, krijgen wij minder budget. Er ontstaat een discussie over hoe dit op te vangen. Tijdens de daaropvolgende brainstorm ontstaan suggesties als: minder uitjes voor bewoners, verhoging parkeergeld voor bezoekers, minder snel verschonen (levert circa 200 euro per persoon per jaar op!), en om eventueel de jaarlijkse heisessie voor het management eenmalig binnenlands te houden.

 

7 februari 2019

Agendapunt 1: Norm gemist, wat nu?

Algemeen Directeur Maria Steegmans stelt dat de norm op voorhand onhaalbaar was: alleen met een uitgebreider management is meer zorgpersoneel mogelijk. Wel ziet de organisatie zich nu geconfronteerd met minder budget, waardoor de hoeveelheid handen aan het bed onder druk komt te staan. Daarnaast ontvangt het management meer klachten van bewoners en van familie vanwege de budgeteffecten. Besloten wordt de afhandeling hiervan uit te besteden aan Adviesbureau de Jong.

 

Agendapunt 2: Heisessie

Een binnenlandse heisessie blijkt niet wenselijk vanwege de te beperkte onthechting. Gekozen wordt voor de Malediven, waarbij als bezuinigingsmaatregel de duur wordt beperkt van zes naar vijf dagen. Thema van de heisessie is: ‘Zorgen voor zorg: geen kwestie van geld!’.

 

Door Albert Huberts.