Achtergrond

Scheiding kerk en staat – In Nederland betaalt de belastingbetaler nog steeds voor pastoors

24-04-2018 20:52

Op 7 december 1983 is de wet “beëindiging financiële verhouding tussen Staat en Kerk” ingevoerd. Met deze regeling is de financiële steun van de overheid aan de kerk gestopt. Helaas blijkt de overheid de wet niet is ons gehele Koninkrijk na te leven. Binnen ons land zijn er nog steeds pastoors op kosten van de belastingbetaler aan het werk.

De scheiding tussen kerk en staat is een belangrijk goed in de Nederlandse rechtsstaat. Veel Nederlanders hechten waarde aan deze scheiding. Het is een fundamenteel gedachtegoed voor de democratie en diepgeworteld in de Nederlandse samenleving. Zelfs de confessionele SGP is voor de scheiding van kerk en staat.

Pastoors werkzaam als rijksambtenaar

Deze scheiding is echter geschonden in Nederland. Aan de andere kant van de oceaan, op de BES-eilanden, zijn de pastoors werkzaam als rijksambtenaar. De BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) zijn sinds 2010 een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland.

Wij zijn twee politiek geïnteresseerde studenten en kwamen op het vermoeden dat pastoors op de BES-eilanden werkzaam zijn als rijksambtenaar. Toen we dit zijn gaan onderzoeken, bleek dit vermoeden correct. Om ons onderzoek te verifiëren hebben we contact gezocht met het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Na verscheidene doorverwijzingen en veel mails kregen we de bevestiging. Alle pastoors op de BES-eilanden zijn werkzaam als rijksambtenaar en zijn bekostigd door de Nederlandse overheid. Dit staat geregeld in art. 5 Regeling bezoldiging Rijksambtenaren BES.

‘Vergeten wetgeving’

“Deze regeling is onderdeel van vergeten wetgeving”, aldus het Ministerie (documentatie in bezit van TPO). De regeling is overgenomen tijdens de transitie van de BES-eilanden naar bijzondere gemeente binnen Nederland.

Wij vinden het schrijnend dat het belastinggeld van de hardwerkende Nederlander naar pastoors op de BES-eilanden gaat. Hiermee is niet alleen de scheiding van kerk en staat geschonden, maar ook het vertrouwen van correct gebruik van belastinggeld. Deze vergeten regeling is een regelrechte schande voor de Nederlandse rechtsstaat, daarom stellen we het aan de kaak. Wij verwachten dat de overheid deze regeling zo snel mogelijk corrigeert. Waar in de crisis duizenden militairen onder het mom van bezuinigingen ontslag kregen, zijn de pastoors op de BES-eilanden gefinancierd door de overheid.

Wij gunnen pastoors een inkomen, maar niet van onze belastinggelden.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens