“Het succes van Amsterdam kent echter niet louter winnaars. De paradox is dat ons succes is ontstaan uit gezamenlijkheid en solidariteit – wat tot uitdrukking komt in typisch Amsterdamse waarden als vrijheid, openheid, tolerantie en barmhartigheid – maar vervolgens de neiging heeft om selectief te zijn en niet aan iedereen ten deel te vallen. Uitsluiting ligt op de loer en tegenstellingen worden vaak vergroot.
Als we niet opletten nemen de verschillen tussen arm en rijk toe, zet ongelijkheid zich nog meer vast in ruimtelijke segregatie, en sijpelt het gif van racisme en discriminatie verder onze stad binnen waardoor individuen en groepen tegenover elkaar komen te staan.
We streven ernaar om de groene koploper van Nederland en Europa te worden. Het vraagt dat we kiezen voor aardgasvrije wijken, voor verdere verduurzaming en energiebesparing en het verbeteren van de luchtkwaliteit.
Solidariteit maakt het voor iedereen betaalbaar.
Ouderinitiatieven en scholen die segregatie tegengaan worden extra ondersteund en beloond.
De gemeente maakt een kansengelijkheidsplan in samenspraak met scholen.
We blijven investeren in schoolgebouwen met een goede luchtkwaliteit en groene schoolpleinen.
We zetten flink in op jongerenwerk.
Jongeren die verzeild raken of zijn geraakt in de criminaliteit bieden we perspectief, waarbij aandacht is voor die jongeren zelf en hun omgeving. Jongeren die toch een misstap (hebben) begaan schrijven we niet af, maar geven we een tweede kans. We hebben blijvend aandacht voor het oplossen van de belemmering voor een stage of een baan die kan ontstaan als gevolg van het niet verkrijgen van een VOG.
We blijven vertrouwen in mensen centraal stellen in plaats van uit te gaan van wantrouwen en controledwang. Amsterdam stelt geen verplichte tegenprestatie in.
Kijken naar andere vormen van gesubsidieerd werk.
Er komen banenplannen voor Amsterdammers zonder werk waarin extra aandacht is voor verschillende groepen: bi-culturele Amsterdammers.
De gemeente gaat haar rol als schuldeiser herdefiniëren en voorkomt dat schulden uit de hand lopen.
Voor verschillende armoedevoorzieningen breiden we de doelgroep uit naar huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.
We verbeteren de toegang tot zorg, in het bijzonder voor bi-culturele Amsterdammers.
Ervaringsdeskundigen krijgen een belangrijke rol in de ontwikkeling en uitvoering van beleid.
Er wordt een 24-uursopvang ingericht voor ‘ongedocumenteerden’ [lol @ Newspeak, BB] die op dit moment in Amsterdam verblijven. In deze voorziening wordt gewerkt aan perspectief (waaronder terugkeer) met professionele begeleiding.
Racisme en discriminatie zijn er elke dag in Amsterdam. Het gif van racisme en discriminatie sijpelt langzaam onze samenleving in en bedreigt onze verbonden stad. Wij mogen en willen daar niet voor wegkijken. Niks doen is daarom geen optie. Want in Amsterdam hoeft niemand zich te schamen voor wie zij of hij is en hoeft niemand bang te zijn om wie zij of hij is. Wie op straat gezet wordt om zijn seksualiteit, bespuugd wordt om haar hoofddoek of zijn keppel, betast wordt vanwege een kort rokje of de deur gewezen wordt om zijn huidskleur zal ons altijd aan haar of zijn zijde vinden.
We investeren aanvullend in het Meldpunt Discriminatie en Racisme Amsterdam.
We werken niet samen met bedrijven en organisaties die zich schuldig maken aan discriminatie. Als dit zich bij bedrijven en organisaties bewijsbaar voordoet maken we dat actief bekend.
Het is belangrijk dat de gemeentelijke overheid, de politie en het onderwijs een afspiegeling van de Amsterdamse diversiteit zijn. Samen met partners verbeteren we de afspiegeling en stellen we streefcijfers in. . In Amsterdam wordt niet etnisch geprofileerd. Met de politie werken we instrumenten uit om het politieoptreden beter te monitoren.
Er komt een grootstedelijk programma om leraren en docenten te ondersteunen bij de omgang met de diversiteit van Amsterdam.
We stimuleren burgerschap op scholen en in buurten door programma’s als de vreedzame school en vreedzame wijk.
We vieren de Amsterdamse diversiteit en geven extra aandacht aan onze gedeelde geschiedenis in het onderwijs (waaronder slavernij, koloniaal verleden en migratiegeschiedenis).
We blijven ons onverminderd in zetten voor de totstandkoming van het Slavernijmuseum.
Keti Koti wordt groots gevierd en ondersteund.
We stellen een ‘Amsterdamse Burgerschap via Cultuurroute’ samen, die alle Amsterdamse scholen krijgen aangeboden via de gemeente en waarin de thema’s zoals polarisatie, tolerantie, LHBTIQ+’ers en religie, gelijkwaardigheid aan bod komen.
Bi-culturele jongeren en vluchtelingen met een LHBTIQ+ achtergrond blijven we een veilige haven bieden.
Er komt een programma om de positie van transgenders en transseksuelen (veiligheid, acceptatie, werk, etc.) te verbeteren.
We willen het beleid zoveel mogelijk ‘leefvormneutraal’ maken. We willen geen onderscheid maken tussen alleenstaand, getrouwd of anderszins samenlevend, tenzij daar een dringende reden voor is.
Jongeren krijgen voorlichting over hun rechten en plichten in het kader van burgerschap.
We onderzoeken of jongeren kunnen worden opgeleid tot buurthandhavers. Zo zorgen we voor rolmodellen in de buurt en gaan we overlast tegen.
Preventief fouilleren wordt niet ingezet.
Amsterdam blijft onverminderd inzetten op het tegengaan van radicalisering, extremisme en intolerantie in welke vorm dan ook.
We willen dat woningen van beleggers alleen maar betaalbaar mogen worden verhuurd.
We ontwikkelen een krachtige en ambitieuze wijkaanpak.
Er komen meer leefstraten in overleg met bewoners en de stadsdeelcommissies.
De buurteconomie wordt versterkt en de maatschappelijke participatie verhoogd.
Buurtbudgetten worden waar nodig ontschot en toegesneden op buurtcombinaties.
Amsterdam onderzoekt welke belemmeringen regelgeving geeft om radicaal te verduurzamen en te vergroenen. Er wordt een meldpunt opgestart waar Amsterdammers deze ‘vieze regels’ kunnen aanmelden.
Amsterdam wil het potentieel voor windmolens in onze stad maximaal benutten.
Groen en parken worden verbonden door netwerken van groene stadsstraten en groene verbindingen.
We komen met een ambitieuze ‘Agenda Amsterdam Autoluw’.
De parkeertarieven gaan omhoog voor bezoekers.
Er komt meer ruimte voor de fiets.
We gaan door met het huidige streven van een uitstootvrij Amsterdam in 2025. Hiertoe willen we de milieuzones uitbreiden naar meer voertuigcategorieën en strengere normen.
In Amsterdam gaat met het oog op veiligheid en de luchtkwaliteit de maximumsnelheid omlaag.
We willen het verkeer veiliger maken met gebruik van verkeerspsychologie.
Reiniging en handhaving worden een stevige prioriteit van het college.
We willen de reclame in de openbare ruimte terugdringen en dus wordt de reclamebelasting weer ingevoerd.
We gaan buurtbegroten invoeren.
We stellen per buurt een buurtbudget in.
Amsterdam is uniek vanwege haar lange traditie van tegencultuur. De stad ontwikkelt zich en daardoor komt deze cultuur onder druk te staan. Daarom beschermen we rafelranden.
We ontwikkelen een broedplaats in de openbare ruimte voor experimentele festivals gericht op talentontwikkeling en experimentele kunst.
Wij willen het Veilig Sportklimaat verder verbeteren, waarbij er speciale aandacht is voor LHBTIQ+-acceptatie, anti-discriminatie, het tegengaan van seksuele intimidatie en het voorkomen van geweld bij contactsporten.
We kijken hierbij ook naar paralympische en LHBTIQ+-evenementen.
We zetten in op het inclusiever maken van talentontwikkeling.
Dialoog en co-creatie zijn het uitgangspunt.
Met collega-steden willen we zorgen dat in de komende periode de EU onze stedelijke agenda centraal stelt.
De reclamebelasting wordt opnieuw ingevoerd met ingang van 2020.
De gemeente Amsterdam is een diverse en inclusieve organisatie. Het personeelsbestand moet een afspiegeling zijn van de Amsterdamse beroepsbevolking en moet daarom meer divers worden in alle lagen van de organisatie. We werken daarom verder aan een inclusieve organisatiecultuur, een inclusief personeelsbeleid en inclusieve werving en selectie.
De loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt geslecht.
We gaan onderzoek doen naar een pilot 6-urige werkdag voor werknemers naar Zweeds voorbeeld.”
Maar eigenlijk is het hele coalitieakkoord één lange bonusquote. Download ‘m hier op pdf.