De politie heeft de telefoongegevens van een journalist van Brabants Dagblad, die berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch, opgevraagd en verkregen. Uit de gegevens blijkt volgens de krant met wie BD-verslaggever Jos van de Ven op welk moment gebeld heeft. Dat meldt de krant vrijdag.
Justitie onderzoekt wie informatie naar de krant heeft gelekt over de burgemeesterskandidaten. De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil niet op deze specifieke zaak in gaan. “Dat moet de rechter beoordelen.” Hij benadrukte wel dat “bronbescherming voor journalisten een heel belangrijk principe” voor hem is “ook als dat betekent dat journalisten voor deze of gene met onwelgevallige dingen komt.”
Hoofdredacteur Lucas van Houtert van Brabants Dagblad neemt de kwestie hoog op. “Dit is een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk. De overheid trekt de luiken al steeds verder dicht, nu zet justitie ook druk op de journalistiek. Een Openbaar Ministerie dat jaagt op telefooncontacten van journalisten, het is on-Nederlands en als je er even over nadenkt: schokkend.”
Justitie wil niets zeggen over het al dan niet opvragen van de telecomgegevens, maar stelt wel dat het onderzoek zich niet op de verslaggever richt.
Tweede Kamerleden reageert tegen de krant verontwaardigd op het opvragen van telefoongegevens. “Het is volstrekt onacceptabel dat dit in deze zaak gebeurt. Dit betekent nogal wat voor de persvrijheid; dat mensen straks niet meer willen klokkenluiden”, zegt Lisa Westerveld van GroenLinks. Ook Attje Kuiken (PvdA) vindt het lek “geen zaak van nationaal belang” die de actie van justitie begrijpelijk maakt. SP-Kamerlid Peter Kwint noemt het opvragen van de beldata “extreem onwenselijk”.
Ook journalistenvakbond NVJ is verontwaardigd en kondigt aan de zaak bij het Openbaar Ministerie “tot op het hoogste niveau” aan te kaarten. Algemeen secretaris Thomas Bruning: ,,Dit is onverstandig en onverantwoordelijk. Het heeft een enorm killing effect op het functioneren van journalisten. Mensen gaan wel drie keer nadenken voor ze een journalist bellen om een misstand aan de kaak te stellen.”
Anp