Kunst

Gesubsidieerde moreel hoogstaande goedmensen-cultuursector krijgt #metoo-meldpunt

13-06-2018 12:15

In deze witte onderbroek ging Francisco van Jole (BNNVARA) op een te jong meisje liggen en probeerde hij zijn tong in haar mond te duwen. Ook al zei het meisje duidelijk 'NEE'. Nadat Van Jole deze #metoo-daad bekende reageerde geen van de aan de VARA-verbonden 'intersectionele feministes' hierop en deden ze alsof er niks was gebeurd. De VARA, Patrick Lodiers en Willemijn Veenhoven deden bij Staatsradio 1 alsof er niets was gebeurd. Metoo-pleger Van Jole is nog steeds in dienst bij BNNVARA. Ook Metoo-plegers zijn binnen het graaisocialisme duidelijk niet allemaal even gelijk.

De Nederlandse cultuursector lanceert woensdag een nieuw onafhankelijk meldpunt voor ongewenst gedrag. De website Mores.online moet een centrale plek worden waar iedereen die werkzaam is in de podiumkunsten, film- en televisiesector misstanden aanhangig kan maken.

Het meldpunt wordt breed gedragen. Onder de dertig ondersteunende organisaties bevinden zich onder meer de vakbonden van acteurs, regisseurs, producenten en scenarioschrijvers, filminstituut Eye, alle grote Nederlandse filmfestivals en de koepelorganisaties van de Nederlandse schouwburgen en theaterproducenten. Twee onafhankelijke vertrouwenspersonen gaan alle meldingen die bij Mores.online binnenkomen behandelen. Melden kan ook anoniem.

Het initiatief is ontwikkeld nadat castingdirector Job Gosschalk van het machtige bureau Kemna Casting in november had toegegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Het onderzoek van politie en het Openbaar Ministerie naar Gosschalk en Kemna Casting is nog niet afgerond.

“Wij maken ons sterk voor een gezonde en veilige werkomgeving, waar voor iedereen een plek is om misstanden te kunnen melden met de zekerheid ook gehoord te worden zonder angst”, stelt directeur Yolande Melsert van Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten namens de dertig organisaties.

Anp