Foto: NPO2-kijkers.
Artikel begint na plaatje.
Naar de live-staatstelevisie-uitzending van De Nacht van de Vluchteling die zaterdagavond en nacht werd uitgezonden via Staatstelevisiekanaal NPO2 keken slechts 53.000 mensen. Dit blijkt uit kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek.
53.000 kijkers voor een live(!) televisie-uitzending lijkt een nieuw dieptepunt te zijn voor het toch al zo dramatisch bekeken Staatstelevisiekanaal NPO2 dat, net als Staatstelevisiekanaal NPO3, nauwelijks nog programma’s uitzendt waar meer dan een paar honderdduizend belastingbetalers naar kijken. Terwijl het in de lucht houden van deze zenders wel elk jaar weer vele arbeidershanden vol belastinggeld kost, en dat te midden van steeds meer noodzakelijke bezuinigingen bij een NPO die beweert ‘echt niet verder te kunnen bezuinigen’ maar wel twee onbekeken televisiezenders in de lucht wenst te houden.
Extra pijnlijk is het dat deze live-uitzending van de Nacht van de Vluchteling werd verzorgd door KRONCRV. Deze ledenomroep is ook verantwoordelijk voor het peperdure en ‘prestigieuze’ actualiteitenprogramma Brandpunt + (waarin ‘naar een pluspunt wordt toegewerkt’) een constructief-journalistiek ideetje uit de koker van Hans Laroes. Met Brandpunt + zou vooral de millennialgeneratie worden bereikt, maar tot op heden is Brandpunt + een totale kijkcijferflop, ook op de digitale kanalen waar die millennialgeneratie zo enorm bereikt zou gaan worden.
Verantwoordelijk (al zes jaar!) voor het verschrikkelijk slecht bekeken NPO2 is netcoördinator zendermanager Gijs van Beuzekom. Van Beuzekom werkte al 30 jaar bij de christelijke ledenomroep NCRV toen hij in 2012 zendermanager van NPO2 werd.
De prestaties van Staatstelevisiekanaal NPO 2 in mei 2018. Opvallend is dat NPO2 bijna net zo weinig marktaandeel en kijkdichtheid heeft als NPO3. NPO1 is dus voor het overgrote merendeel verantwoordelijk voor het totale marktaandeel en de kijkdichtheid van de NPO, wat de volstrekte overbodigheid van Staatstelevisiekanalen NPO2 en NPO3 onderschrijft. (Dit is slechts één maand maar andere maanden laten hetzelfde beeld zien.)
Bron: Stichting Kijkonderzoek.