De afgelopen week laat enige electorale beweging zien. Vooral zien we meer kiezers, die niet weten op welke partij ze moeten stemmen. Van degenen, die in maart 2017 op een partij gestemd hebben, geeft 16 procent aan niet te weten op welke partij nu te stemmen. Het meest is dat het geval bij CDA- en SP- kiezers uit 2017.
Nog maar 61 procent van alle kiezers geeft aan nu dezelfde partij te stemmen als bij de verkiezingen in 2017. Per saldo zien we dat VVD en PVV in zeteltal iets stijgen (naar 28 en 15) en SP en Partij voor de Dieren iets dalen (naar 10 en 7).
56 procent is positief over de afspraken die vrijdag in Brussel zijn gemaakt over de aanpak van de immigratie. Het meest positief zijn de kiezers van de VVD (81 procent), het meest negatief die van de PVV (31 procent).
54 procent van de Nederlanders wil per jaar maximaal 2500 asielzoekers in Nederland toe laten. GroenLinks- en PvdA-kiezers zijn op dat punt het ruimhartigst.
De verschillende stellingen over het onderwerp immigratie en integratie laten ook zien hoe groot de verschillen zijn naar politieke voorkeur. (pdf) Een onderwerp dat ook in de toekomst een grote rol zal blijven spelen bij de politiek en het bepalen van de electorale voorkeuren in Nederland.
Daarbij zien we dat op de vraag welke partijen hebben t.a.v. de onderwerpen immigratie en integratie standpunten, die het meest op die van u lijken, PVV en FvD ongeveer door 25 procent van de Nederlanders worden genoemd. Dat zijn duidelijk hogere scores dan de ongeveer 10 procent die aangeeft deze partij nu te zullen stemmen.
Dat is ook een indicatie dat als dit onderwerp in Nederland sterk opspeelt dit de uitslagen van PVV en FvD een boost zal kunnen geven.
62 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde. Dat was 56 procent toen Klaver en Samsom in 2015 de Klimaatwet aankondigden.
Er zijn grote verschillen tussen kiezers van de diverse partijen. Kiezers van D66 en GroenLinks maken zich vrijwel allemaal zorgen over de opwarming. Bij kiezers van PVV en FvD is dat rond de 40 procent.
Bij vrijwel alle gestelde vragen over de Klimaatwet zien we dezelfde totaal scores en patronen naar partij.
Maar 22 procent beoordeelt de Klimaatwet negatief. Kiezers van CDA en VVD scoren rond de 17 procent. Wel denkt 44 procent dat het effect van deze wet op het klimaat nihil zal zijn.