Politiek

‘Wybren van Haga vroeg huurders of zij een illegale handeling wilden plegen’

09-08-2018 14:04

VVD Kamerlid Wybren van Haga heeft in september 2017 huurders van één van zijn panden in Amsterdam gevraagd of zij een ‘illegale handeling’ willen plegen. Dat blijkt uit een geluidsopname in bezit van het programma #Boos van BNNVARA.

Lees ook – VVD’er Wybren van Haga ondanks eerdere toezegging nog steeds betrokken bij vastgoedbedrijf

Oud-bewoners van een privépand in Amsterdam van Van Haga zijn vlak voor zijn Kamerlidmaatschap hun huis uitgezet. Omdat ze de situatie niet vertrouwen nemen ze in september 2017 een van de gesprekken die ze met Van Haga hebben op. Het gaat hier om vier mensen die bij medeweten van Van Haga één woning betrekken, iets waar Van Haga een vergunning nodig voor heeft. Die heeft hij op dat moment niet.

Zo vertelt Van Haga de bewoners op de opnames onder andere dat iedere andere woonvorm dan wonen in gezinsverband ‘woonfraude’ is en er door de gemeente een dwangsom tussen de 6.000 en 50.000 euro aan hem –of zoals hij verderop zegt- de huurders opgelegd kan worden als ze niet vertrekken. “Onzin” volgens een huurjurist tegen #Boos. Volgens de jurist kon Van Haga gewoon een omzettingsvergunning aanvragen voor deze woonvorm en zulke boetes worden zelden opgelegd, of in ieder geval nooit meteen. Er volgt dan eerst een waarschuwing. Overigens moet Van Haga ze dan wel zelf betalen, niet de huurders. Dit valt onder de zogeheten zorgplicht.

Ook zegt Van Haga: “Ik heb op de ***straat ook gevraagd, haal in godsnaam die 5 namen van je bel af, begin daarmee. Laat niemand binnen en check of er niet mensen zich uit kunnen schrijven want dan heb je al minder kans.” Jurist: “Hiermee vraagt hij huurders of zij een illegale handeling willen plegen.”

Verdere opmerkelijk uitspraken zijn “Ik weet natuurlijk wel dat er meerdere mensen wonen maar wat interesseert mij dat” – iets wat Van Haga in een latere mailconversatie met zijn huurders ontkent- en “Ga niet de gemeente bellen (…) Want dan zijn de poppen meteen aan het dansen”. Ook laat Van Haga nog blijken waarom er zoveel haast geboden is bij dit alles. “Kijk, er speelt nog een probleem mee. (…) Ik lig enorm onder het vergrootglas omdat ik nummer 41 op de VVD-lijst stond voor de Tweede Kamer. En als er nu een coalitie komt dan ga ik waarschijnlijk de Tweede Kamer in. Als ik op dat moment constructies aan het aanleggen ben om de wet te omzeilen dan ben ik ook weer meteen uit de kamer want dat komt heel groot in de krant. (…) Ja, dat je toevallig woningdeel-situaties hebt waar je het niet van wist – Van Haga wist dit wel – waar je een einde van aan het maken ben, daar kom ik nog wel mee weg.”

Wybren van Haga werd op dinsdag 31 oktober 2017 geïnstalleerd als Kamerlid. In april dit jaar oordeelde de integriteitscommissie van de VVD dat Van Haga kan aanblijven: “Hij heeft niet ernstig verwijtbaar gehandeld als verhuurder van zijn panden in Amsterdam. “