Opinie

Wat Thijs Kleinpaste zegt klopt niet, ik ben niet een nieuwe Anders Breivik in wording

13-08-2018 15:52

Als we Thijs Kleinpaste mogen geloven ben ik, dr. Sid, de nieuwe Breivik in wording. Opmerkelijk! Want een paar jaar geleden beweerde hij dit ook al – sindsdien heb ik nog geen aanslag gepleegd! Tegelijk meent hij dat de Telegraaf de bode is van het aanstormende fascisme. Zou het kunnen dat deze ‘beroepsduider’ er wat naast zit?

De politie is natuurlijk welkom om mijn huis te komen doorzoeken op explosieven, ik verzeker u: ik heb er geen. Wél een guillotine, waarvan ik het lemmet vakkundig heb geslepen met de Jugend van de FvD. Mogen we deze grap sinds Eric C. Hendriks nog maken?

Maar even zonder gekheid, Thijs beweert dat ik schrijf over een “buitenparlementaire contrarevolutie” (heeft u ooit van een binnenparlementaire revolutie gehoord?). Dat zou wel heel gek zijn toch – dat ik dat onderwerp behandel als zijnde ooit gepromoveerd in de politieke filosofie? Het zou misschien een beroepsdeformatie kunnen zijn, filosoferen over revoluties en politieke omwentelingen. Excuses daarvoor.

Als het zo “expliciet” zou zijn, waarom zijn de woorden dan van Thijs en niet de mijne? Nee, het blijft markant dat ik al die tijd geen aanslag heb gepleegd, terwijl ik er toch bij uitstek de mogelijkheid toe had! Traineeships op het Europarlement! Op de Tweede Kamer! Ik doceerde op de universiteit in Nijmegen, waar het toch wemelt van de linkse studenten! En al die tijd geen aandrift gehad!

Ik moet u iets vertellen over Thijs, iets persoonlijks. Enkele jaren geleden nodigde hij me uit om ‘iets te gaan drinken’. Vond mijn boek interessant en noemde zich ‘klassiek liberaal’. Dit was omdat zijn ouders hysterisch hadden gereageerd op de opkomst van Pim Fortuyn: hij had hun negativisme niet begrepen en verdiepte zich daarom in ‘rechtse’ denkbeelden. Het klonk aannemelijk maar achteraf vroeg ik mij af, was er ook maar iets authentieks aan dat verhaal? Probeerde hij mijn vertrouwen te winnen?

In diezelfde poging mijn vertrouwen te krijgen, deelde hij iets dat wel de moeite waard is. ‘Hoe had ik dat geflikt?’, vroeg hij, Rutte met Avondland en Identiteit op de foto! Hijzelf probeerde Frans Timmermans te regelen voor zijn boek, maar dat was mislukt…

Het hitpiece dat Thijs nadien in de Groene publiceerde verklaar ik maar uit miezerige afgunst en kleinzieligheid.

Overigens heeft Breivik sinds dat stuk zijn naam veranderd, zo vernam ik uit inside bronnen. Want die Lukkassen was hem toch te radicaal – daarmee wilde hij zich niet associëren.