Binnenland

Stichting Vluchteling laat bezoekers Lowlands genieten van schone wc’s en VR-vluchtelingenkampen

14-08-2018 15:15

PERSBERICHT

Lekker schoon poedelen en plassen, met ‘virtual reality’ op je neus

Opnieuw aandacht voor kwetsbare vluchtelingen op Lowlands

“Een van de voordelen van onze Badkamer, is dat je niet urenlang in de rij hoeft te staan wachten, en verder houden we het er 24 uur per dag brandschoon”, zegt Tineke Ceelen, directeur van de organisatie die wereldwijd op de bres staat om de meest kwetsbare vluchtelingen te helpen.

Op Lowlands (17-19 augustus in Biddinghuizen, oostelijk Flevoland) is dit jaar opnieuw het team van Stichting Vluchteling present om 60.000 festivalbezoekers fijne wc’s en een heerlijke douche aan te bieden, in ruil voor een paar festivalmuntjes, “waarmee we vluchtelingen en ontheemden in bijvoorbeeld Jemen, Afghanistan, Congo en Nigeria kunnen helpen met schoon water”. Een ‘Pass Partout’ is 39 EUR, waarmee festivalbezoekers 3 dagen lang onbeperkt kunnen plassen en poedelen, en waarmee Stichting Vluchteling een latrine, een eenvoudig toilet, in een vluchtelingenkamp kan bouwen.

Water voor vluchtelingen is een voorwaarde om gezond te blijven. Stichting Vluchteling vraagt met de luxe Badkamer op Lowlands aandacht voor de hygiënische omstandigheden waarin veel vluchtelingen leven, en bijvoorbeeld gebruik moeten maken van meren en rivieren voor water als eerste levensbehoefte. “Onze mensen”, benadrukt Tineke Ceelen, “helpen in de kampen om dodelijke ziektes als cholera te voorkomen. We installeren waterleidingen, zorgen ervoor dat ze schoon blijven, leggen goedwerkende kranen aan, distribueren emmers, en zetten zogenaamde water-ophaal-plekken op om de mensen op een schone en veilige manier water te laten halen”, legt de directeur uit, die er nog iets cruciaals aan toevoegt: “Onze toiletten in de vluchtelingenkampen zijn veilig en toegankelijk voor meisjes en vrouwen, die vaak heel kwetsbaar zijn in die kampen.”

Stichting Vluchteling heeft unieke ‘virtual reality’ opnames voor de festivalbezoekers, over het leven van vluchtelingen in de kampen, en hoe ze omgaan met dagelijkse dingen als bijvoorbeeld water, koken en wassen. Deze VRs gaan festivalbezoekers met een speciale VR bril bekijken en komen terecht in een ongelooflijke 360 graden-beleving, “het lijkt alsof je er zelf loopt, een paar duizend kilometer verderop, in zo’n kamp”, legt Tineke Ceelen uit.

/PERSBERICHT