Lees ook: Dierenvrienden eisen verbod op offeren dieren, aanpassing artikel godsdienstvrijheid Grondwet
Voor de moslims begint dinsdag het Offerfeest, het belangrijkste feest van de islam. Het Eid al-Adha, zoals de Arabische naam luidt, duurt drie dagen.
Alle islamitische families worden dan geacht een schaap te slachten ter nagedachtenis aan het offer dat Ibrahim (Abraham) wilde brengen door zijn zoon Ismaël te slachten. Op het moment dat Ibrahim tot handelen wilde overgaan, verscheen een engel die zei dat hij een schaap mocht nemen in plaats van zijn zoon.
Het hoeft per se geen schaap te zijn dat moet worden geslacht. Een geit of een rund mag ook, maar in Nederland en België kiezen moslims in hoofdzaak voor schapen.Tijdens het offerfeest van vorig jaar zijn 60.362 schapen, geiten en runderen ritueel geslacht, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) . De cijfers van dit jaar zijn nog niet bekend, maar volgens NVWA zijn de aantallen beduidend minder dan in 2017.
Mogelijke oorzaak zijn de nieuwe verscherpte regels voor onbedwelmd slachten die sinds 1 januari van kracht zijn. Het dier mag niet lijden. Als de keel is doorgesneden moet het schaap binnen 40 seconden het bewustzijn hebben verloren. Als er nog enig teken van leven is na die periode moet er alsnog verdoofd worden. Maar dan is het dier niet halal geslacht.
Een ander oorzaak van de daling is het tijdstip van het Offerfeest. Het valt in de zomervakantie van de regio’s midden en noord. Veel moslims vieren vakantie in hun geboorteland. Sommigen laten een dier daar goedkoper en zonder de strenge Nederlandse regels halal slachten.
Hoewel de meeste dieren legaal aan hun einde komen, komt illegale slacht op bijvoorbeeld volkstuincomplexen, in schuren of woningen ook voor. De NVWA let daar streng op.
ANP