Dat de Europese immigratiepolitiek een catastrofe is, staat boven alle twijfel verheven. Van dit falende beleid is Brexit het gevolg, alsook het opgeflakkerde nationalisme in Italië, Hongarije, Oostenrijk en Polen. In andere Europese landen is extreem-rechts in opkomst.
De redactie van The Economist doet in het nummer van 24 augustus een aantal interessante voorstellen voor een verantwoord immigratiebeleid. Hoe correct en doeltreffend die voorstellen ook kunnen zijn, ik meen dat precies door de aard van de EU die voorstellen nooit gerealiseerd kunnen worden. Dan blijft er slechts één oplossing mogelijk: een nieuw fascisme! Ik haast mij erbij te zeggen zo’n ontwikkeling afschuwelijk te vinden. De enorme fout die na de Eerste Wereldoorlog in Versailles werd gemaakt, waardoor nazi-Duitsland mogelijk werd, krijgt nu een vervolg wegens het gebrek aan leiderschap en durf binnen de EU.
Neem bijvoorbeeld het voorstel in The Economist om immigranten extra belasting te laten betalen, dus boven de belasting die de gewone burgers moeten betalen. Immigranten hebben niets bijgedragen aan de opbouw van de sociale voorzieningen en de infrastructuur. Daarom lijkt die extra belasting verantwoord en zou gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld tekorten in de gezondheidszorg aan te vullen of om de pensioenen te verhogen. Deze maatregel zou de goodwill van de bevolking ten aanzien van de immigranten verbeteren. Extra belasting voor immigranten? Vergeet het maar. GroenLinks, antifa en weet ik veel zullen zich daar hevig tegen verzetten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal een oekaze uitvaardigen. De gevestigde politici durven het niet aan zo’n maatregel voor te stellen.
De sterk toegenomen afwijzing van immigranten door de Europese bevolking heeft vier oorzaken: het gevoel dat de regeringen de controle over de immigratie hebben verloren, de vrees dat immigranten de sociale voorzieningen onbetaalbaar maken, dat zij banen inpikken van de lokale bevolking en dat hun cultuur niet past bij de onze.
De eerste oorzaak, controle verwerven over de immigratie, is in het huidige politieke klimaat niet aan te pakken. De burgers krijgen er stilaan de buik van vol als politici roepen dat de grenzen dicht moeten. Ik denk dat eerst de Middellandse Zee leeggepompt moet worden, dan kunnen we het gat vullen met prikkeldraad en mijnenvelden aanleggen. Met andere woorden: aan de eerste oorzaak kan weinig of niets worden gedaan. De politici die beweren van wel, kletsen uit hun nek en maken zich bij de gewone burgers meer en meer belachelijk.
Over het onbetaalbaar maken van de sociale voorzieningen werd hierboven gewezen op de oplossing die The Economist voorstelt. Dit is ook niet op te lossen.
De derde oorzaak van een mogelijke hetze tegen immigranten is dat zij onze banen inpikken. Aangezien velen geen of slechts een beperkte opleiding hebben genoten, zou dit argument slechts gelden voor ongeschoold werk. Daar is ten gevolge van de automatisering steeds minder behoefte aan. Het zijn vooral laaggeschoolden die het slachtoffer zijn van de immigratie. Precies die groep die zich makkelijk laat verleiden door fascisten. In The Economist wordt voorgesteld het onderwijs en de gezondheidszorg onmiddellijk open te stellen voor immigranten, maar ze uit te sluiten van andere sociale voorzieningen zoals werkloosheidsuitkeringen. Het hoeft niet gezegd dat de krachten die nu werkzaam zijn binnen Europa zo’n voorstel onhaalbaar maken.
Tenslotte is het de cultuur van de meeste immigranten die niet in te passen is in de onze. Ook hier durven politici het nauwelijks aan de noodzakelijke eisen te stellen. Zie de chaotische reguleringen binnen de Europese Unie betreffende de hoofddoek of de boerka en de onmacht om de invloed van salafisten in te dijken in dorpen en wijken in de steden waar de islamisten de wet stellen.
De conclusie is helaas dat op alle terreinen betreffende de immigratie het beleid van de EU één grote flop is. Dat heeft dramatische gevolgen en uiteindelijk zal de bom barsten. Als ik zeg dat de EU rechtstreeks leidt naar het fascisme, dan wil ik daarmee mijn grote zorg aangeven voor onze toekomst. Als pedagoog weet ik dat als in de opvoeding autoriteit ontbreekt, het kind daar de dupe van is. Door gebrek aan gezag binnen de EU worden we straks allemaal de dupe, immigranten incluis.