Buitenland

Politie in Chemnitz onderzoekt 10 mensen die Hitlergroet brachten

28-08-2018 15:02

De politie in het Oost-Duitse Chemnitz doet onderzoek naar tien mensen die tijdens demonstraties en rellen van de afgelopen dagen de Hitlergroet hebben laten zien. Er zijn nog geen arrestaties verricht, aldus de politie.

Bij elkaar behandelt de politie 43 zaken. De andere gaan onder andere over het gebruik van geweld en ordeverstoring. Gisteren raakten zeker twintig mensen gewond toen duizenden aanhangers van links en rechts de straat op gingen. Vier gewonden waren deelnemers van een demonstratie van de ‘rechts-populistische’ beweging Pro Chemnitz die volgens de politie door vijftien tot twintig anderen werden aangevallen.

Lees ookChemnitz, Duitsland: verdachten steekpartij 23-jarige Syriër en 22-jarige Irakees
Lees ook: Chemnitz, Duitsland: de lont in het wir schaffen das kruitvat, dag twee.
Lees ook: Lont in het kruitvat Chemnitz, Duitsland: dag 3

Aanleiding voor de demonstraties waren aanvallen zondag op buitenlanders in reactie op het doodsteken van een 35-jarige Duitser. Twee verdachten uit Syrië en Irak zijn daarvoor aangehouden.

Volgens de politie kwamen voor Pro Chemnitz ongeveer zesduizend mensen op de been maar kwamen de meesten van hen uit andere delen van Duitsland. Aan de Linkse tegendemonstratie deden ongeveer 1500 mensen mee. De politie zette 591 mensen in. SPD-binnenlandexpert Burkhard Lischka waarschuwde voor burgeroorlogachtige toestanden in de stad.

(TPO/ANP)