Rusland heeft de afgelopen dagen verscheidene fregatten via de Bosporus naar de Middellandse Zee geloodst. De scheepsverplaatsing is volgens de Russische krant Izvestia de grootste sinds Moskou zich in 2015 ging bemoeien met de oorlog in Syrië. De Russische vloot in het gebied omvat nu tien vaartuigen, veelal uitgerust met kruisraketten, en twee onderzeeërs. Verdere uitbreiding is onderweg.
De versterking van de marine komt op een moment dat de Syrische president Bashar al-Assad, de bondgenoot van Rusland, overweegt een aanval te doen op het laatste grote bolwerk van de opstandelingen. Dat ligt in de noordelijke provincie Idlib. Eerder beschuldigde het Kremlin de VS nog van troepenopbouw in het Midden-Oosten, mogelijk ter voorbereiding van een aanval op Syrische strijdkrachten als die opnieuw chemische wapens inzetten.
De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis vertelde dinsdag dat Washington deze kwestie onlangs heeft besproken met de Russen. Mediaberichten dat Syrië bezig was chemische wapens richting Idlib te transporteren, waren daarvoor de aanleiding. “U heeft gezien dat onze regering tweemaal actie heeft ondernomen naar aanleiding van het gebruik van chemische wapens. Ik verzeker u dat het ministerie van Buitenlandse Zaken recent druk overleg heeft gevoerd met Rusland om te helpen dat te voorkomen. Het contact gaat door”, aldus Mattis.
Rusland kondigde ook aan volgende maand de grootste militaire oefening van het land ‘sinds de jaren tachtig’ te gaan houden. Deze oefening wordt gehouden in Centraal- en Oost-Rusland.
(TPO/ANP)