PERSBERICHT
Voormalig Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem blikt zaterdag in staatstelevisieprogramma Nieuwsuur terug op de aanpak van de Griekse crisis: “Het is geen succesverhaal. We hebben qua hervormingen teveel gevraagd van de Grieken.”
Dijsselbloem, die vijf jaar lang voorzitter was van de Eurogroep, reisde de afgelopen dagen met Nieuwsuur naar Griekenland, dat sinds 20 augustus financieel weer op eigen benen staat. Hij heeft daar ontmoetingen met Griekse burgers en journalisten, die met hem spreken over wat de forse bezuinigings- en hervormingsmaatregelen teweeg hebben gebracht in hun land en in hun persoonlijke leven.
Dijsselbloem beschouwt de aanpak van de Griekse crisis beslist niet als een succes:
“Het is natuurlijk geen succesverhaal. Het dal waar Griekenland doorheen is gegaan, is zo diep geweest, dat je het geen succes kan noemen.”
Ook heeft de voormalige Eurogroepvoorzitter achteraf vraagtekens bij de hoeveelheid hervormingsprogramma’s die de Grieken moesten doorvoeren:
“We weten ook in Nederland hoe moeilijk het is om overheidshervormingen door te voeren. We hebben enorm veel gevraagd van de Grieken aan die hervormingskant, teveel. Als je een goed functionerend ambtelijk apparaat hebt, dan is het al moeilijk. Maar daarvan was in Griekenland natuurlijk geen sprake.”
Verder praat Dijsselbloem over de moeizame relatie die hij had met de flamboyante Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Dijsselbloem:
“Hij was veel beter in het bespelen van de media dan ik. Daar had ik bewondering voor. Zoveel flair was mij niet gegeven.”
Maar over de daden van Varoufakis is hij minder complimenteus. Varoufakis stond een oplossing voor de Grieken begin 2015 in de weg, zegt Dijsselbloem:
“Politiek is gewoon een lastig vak. Je moet compromissen sluiten. Griekenland was afhankelijk van hulp van anderen. En om dan zo’n grote bek op te zetten tegen de mensen die je helpen… We stelden daar voorwaarden bij. Daar kan je het niet mee eens zijn. Maar je kan geen dikke vinger naar ze opsteken.”
Dijsselboem ging op uitnodiging van Nieuwsuur naar Athene. Hij sprak met gewone Grieken over de staat van hun land en probeert antwoord te krijgen op de vraag of het land écht veranderd is.
Aanleiding voor de reportage is het boek De Eurocrisis – het verhaal van binnenuit, waarin de oud-Eurogroepvoorzitter terugblikt op de Europese schuldencrisis die Europa jarenlang in haar greep hield en die bijna het einde van de muntunie betekende.
‘De Eurocrisis’ ligt vanaf vandaag in de boekhandel.
Nieuwsuur: zaterdag 1 september 2018, 22.00 uur, staatstelevisiekanaal NPO 2.
/PERSBERICHT