Buitenland

Medewerker Duitse justitie lekte arrestatiebevel verdachten dodelijke steekpartij Chemnitz

01-09-2018 00:16

Het arrestatiebevel voor het opsporen en oppakken van de Syrische Alaa Sheikhi (23) en de Iraakse Yousif Abdullah (22), die er van worden verdacht de Duitser Daniel Hillen (35) te hebben doodgestoken in Chemnitz, is gelekt door Daniel Zabel, een 39-jarige medewerker van justitie die werkzaam is in de gevangenis van Dresden. Tegenover Bild verklaart Zabel dat hij de documenten bewust heeft doorgestuurd naar collega’s, nabestaanden van het slachtoffer en naar de protestgroep ‘Pro Chemintz’ omdat hij wilde dat “de waarheid boven tafel zou komen”.

Volgens Zabel “was er veel over de steekpartij te doen in de media maar wilden politie en justitie geen informatie vrijgeven, terwijl er wel veel over werd gespeculeerd”.

Zabel heeft de documenten kunnen fotograferen omdat één van de verdachten werd binnengebracht in de gevangenis waar hij op dat moment werkzaam was.

Zabel zegt dat hij “niet heeft kunnen overzien wat de consequenties zouden zijn van het doorsturen van de documenten”. In de documenten stond onder andere het adres van één van de verdachten.

Pikant detail is dat de politie het appartement van Zabel direct grondig heeft doorzocht en computers en telefoons in beslag heeft genomen terwijl Bild eerder wist te melden dat het appartement van één van de verdachten nooit is doorzocht en zelfs zijn buren niet zijn geïnformeerd dat het adres van hun flat online werd rondgestuurd.

Zabel zal behalve worden ontslagen ook strafrechtelijk worden vervolgd. Voor het lekken kan hij vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

Lees ook: dossier Chemnitz.