Binnenland

Terrorist Amsterdam CS Jawed S. langer vast

03-09-2018 18:30

De negentienjarige Afghaan die wordt verdacht van het neersteken van twee Amerikaanse toeristen op Amsterdam Centraal Station blijft langer in de cel. De rechter-commissaris zegt in deze fase van het onderzoek voldoende bewijzen te zien om de man langer vast te houden.

Lees ook – Afghaanse aanslagpleger Amsterdam CS vroeg in 2015 asiel aan in Duitsland

De verdachte blijft de komende veertien dagen vastzitten, volgens de rechter-commissaris onder meer op grond van het vluchtgevaar, de geschokte rechtsorde, de vrees voor herhaling en het onderzoeksbelang. Over twee weken beslist de raadkamer van de rechtbank of het voorarrest met maximaal negentig dagen moeten worden verlengd, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De Afghaan Jawed S. zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De woning van S. in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts is op verzoek van de gemeente Amsterdam doorzocht door de politie. In het huis zijn meerdere harde schijven en usb-sticks gevonden en meegenomen.

Uit zijn eerste verklaringen bleek dat S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, met een terroristisch motief handelde. Hij stak willekeurig twee toeristen neer. Inmiddels is duidelijk dat de Afghaan bewust naar Amsterdam is gereisd.

ANP