Politiek

Kabinet gaat Tweede Kamer vertrouwelijk inlichten over steun aan Syrische jihadisten

18-09-2018 22:19

De volkenrechtelijke adviezen die het kabinet heeft ingewonnen voor het besloot Syrische rebellen te steunen, waren kritisch. Zulke hulp zou mogelijk in strijd zijn met een belangrijk beginsel van het volkenrecht, waarschuwden de volkenrechtspecialisten van het ministerie van Buitenlandse Zaken indertijd. Dat schrijft minister Stef Blok aan de Tweede Kamer.

Lees ook – Tweede Kamer geschokt over steun kabinet aan Syrische jihadisten

Het ministerie vroeg zijn specialisten destijds of het internationaal recht steun aan de opstandelingen toelaat. Nederland liep het risico dat te schenden, oordeelden zij. Als het kabinet geen wapens zou leveren maar het bij andere goederen zou laten, was dat risico volgens de deskundigen wel kleiner.

Over de hulp aan opstandelingen in Syrië zijn vragen gerezen door onthullingen van Trouw en Nieuwsuur. Nederland zou een groep hebben gesteund die door justitie is aangemerkt als een terroristische organisatie. Ook groepen die samenwerkten met extremisten of zelf mensenrechten schonden, kregen auto’s, uniformen en andere goederen van Nederland.

De adviezen waren tot dusver geheim, maar Blok deelt ze nu alsnog met de Kamer. Die moet ze echter wel geheim houden. Het CDA had de minister gevraagd de adviezen openbaar te maken, zodat de Kamer kan beoordelen of de raad in de wind is geslagen en die kan gebruiken in het Kamerdebat over de kwestie.

CDA Kamerlid Martijn van Helvert is weinig ingenomen met de kwestie.

Blok wil daar niet aan. Dat hij de adviezen naar de Kamer stuurt is al ‘bij uitzondering’, schrijft hij. De minister vreest dat ambtenaren voortaan anders minder onbevangen hun mening zullen geven.

ANP/TPO