Terwijl in binnen- en buitenland hel en verdoemenis wordt gepreekt over de Brexit houdt Volkskrant-columnist Peter de Waard het hoofd koel: “De Brexit eindigt als de millenniumbug. Heel veel drukte om niks.”
“Politiek zou van de Brexit nog een majeure gebeurtenis kunnen worden gemaakt. Het is voor het eerst dat een land de EU verlaat of poogt te verlaten. Dat zou vroeger of later ook wel een keer zijn gebeurd (Griekenland, Hongarije, Italië) maar als de Britten het doen is het proces zoveel kleurrijker en chaotischer.
(-)
Economisch zal het echter niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis zijn. Het pond sterling is sindsdien gezakt, maar dat is voor een land met een permanent handelstekort zoals Groot-Brittannië geen slechte zaak. Het pond was al te lang overgewaardeerd. Voor de rest laat al het gekrakeel zowel de economische indicatoren als de financiële markten onberoerd.
(-)
In Nederland zullen hoogstens op microniveau bedrijven — met name in de agrarische sector — er last van kunnen hebben. De universiteit van Wageningen berekende onlangs dat 500 miljoen euro aan export hierdoor geraakt wordt. Dat is weinig op een totale Nederlandse export van 465 miljard euro in 2017, waarvan 39 miljard euro is bestemd voor Groot-Brittannië.
De Brexit eindigt als de millenniumbug. Heel veel drukte om niks. Maar daar werd niet zo veel over geschreven.”
De gehele Brexit-paniek nuancerende column leest u hier.