Business

Boostwitteraar Elon Musk schikt met beurswaakhond, stapt op als Tesla-bestuursvoorzitter en betaalt boete van 20 miljoen

29-09-2018 23:53

Tesla-CEO Elon Musk heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond, dat is zojuist bekend geworden. Als onderdeel van de schikking met de Securities and Exchange Commission (SEC) zal hij een miljoenenboete moeten betalen. Daarnaast zal hij voor een termijn van tenminste drie jaar aftreden als bestuursvoorzitter van Tesla. Elon Musk kwam in opspraak na een veel besproken ‘funding secured’ tweet waarin hij leek te bevestigen dat Tesla van de beurs gehaald kon worden.

De tweet werd gezien als een verboden beïnvloeding van de koersen van een beursgenoteerd bedrijf waarvan hij zelf CEO en bestuursvoorzitter is. Eerder werd bekend dat Musk een schikking met de SEC zou hebben geweigerd omdat het dan zou lijken alsof hij schuld bekende. Als onderdeel van deze nieuwe deal zal hij zijn schuld ‘ontkennen noch bevestigen’.

De miljoenen boetes kosten Tesla en Musk ieder 20 miljoen dollar. Het geld van de boetes zal ten goede komen aan investeerders die schade hebben geleden. Musk moet nu binnen 45 dagen aftreden als bestuursvoorzitter. Eerder brachten tweets Musk ook al in verlegenheid nadat hij had getwitterd dat een van de redders van de Thaise grotjongens ‘een pedo’ zou zijn. Daar bood hij later zijn excuses voor aan.