Als we de ontwikkelingen van de afgelopen weken bekijken, zien we enerzijds dat D66 steeds verder wegzakt en anderzijds dat de PVV kiezers terugwint van FvD. Het eerste komt door de onvrede bij D66-kiezers over bepaalde besluiten van het kabinet. Het laatste hangt samen met de Algemene Beschouwingen en de aandacht die er weer is voor Islamitisch terrorisme in Nederland door de aanhouding van 7 personen, die verdacht worden van het voorbereiden van een aanslag. De 9 zetels van D66 waren er voor het laatst in maart 2008. D66 had in 2006 3 zetels gehaald en in de oppositie herstelden zij zich tot de 10 die in 2010 behaald werden bij de verkiezingen.
42 procent van de D66-kiezers geeft aan spijt van hun stem te hebben bij de verkiezingen in 2017, bij het CDA is dat 32 procent. Dat komt met name door de maatregelen van de regering, waar deze partijen mee hebben ingestemd.
Kort na het Brexit-referendum, ruim 2 jaar geleden, zijn er vragen gesteld naar de reactie van de Nederlanders. Die vragen zijn deze week herhaald. (pdf) Daarbij blijkt dat het aandeel Nederlanders dat teleurgesteld is dat de Britten gestemd hebben voor de Brexit gestegen is van 43 procent naar 59 procent, Alleen kiezers van FvD en PVV zijn in meerderheid er blij mee.
In 2016 dacht 19 procent dat de Brexit voor Nederland economisch heel nadelig zou zijn, dat is nu 29 procent. D66 kiezers denken dat het meest, FvD kiezers het minst.
In 2016 zou 43 procent van de Nederlanders voor een Nexit stemmen, nu is dat 30 procent. Een grote meerderheid van kiezers van de PVV en FvD zouden ervoor stemmen (84 procent en 76 procent). Bij kiezers van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA is dat 10 procent of minder.