Binnenland

Barbiegate-school houdt rug recht: ‘is hetze tegen juf gevoerd, wij zijn voor haar opgestaan’

11-10-2018 15:53

De school die vorige week in opspraak kwam omdat een juf kunst zou maken van ‘sexy Barbies’ zwicht niet voor de druk die ontevreden ouders op het bestuur zetten. In total vijf kinderen worden al tien dagen thuis gehouden. Andere ouders sturen hun kinderen met grote tegenzin naar de school of overwegen de kinderen ook thuis te houden en naar een andere school te zoeken.

De directie van basisschool RSV in Rotterdam-Zuid is niet onder de indruk van de ouders. Directeur Per Severin:

”We laten geen druk op ons uitoefenen […] Het blijft de verantwoordelijkheid van de ouders om hun kind onderwijs te laten volgen. Sturen ze hun kind niet naar school, dan zij het zo. […] Wij gaan het niet doen zoals de ouders het willen. Er is een hetze tegen de juffrouw gevoerd. Wij zijn voor haar opgestaan. Wellicht gaan er kinderen naar een andere school. Officieel is ons nog niets gemeld. Maar dan nog, wij zijn er niet van onder de indruk.”

Ondanks dat het bestuur van RSV achter directeur Severin staat, staat  schrijft het bestuur in een brief aan de ouders dat de sexy Barbies-Facebookpagina van de groep 5 juf tegen het beleid van de school indruist. Dit zou echter niet vragen om maatregelen die verder gaan dan het verwijderen van de betreffende pagina:

”De uitingen zijn in strijd met het socialmediaprotocol van de school. Maar dat is geen reden om haar te schorsen of over te plaatsen.”

Naast dat er een Facebookpagina was die niet op de goedkeuring van de ouders kon rekenen, waren er ook klachten over intimiderend en vernederend gedrag van juffen, die tijdelijk een zwangere collega vervangen. Een van hen had de omstreden sexy Barbies-Facebookpagina. Ouders zouden het gedrag van hun kinderen hebben zien veranderen in de eerste weken van het schooljaar:

”Kinderen vertelden dat er tegen hen werd geschreeuwd. Ook wordt hen als straf eten en drinken ontzegd. […] Kinderen krijgen te horen dat ze vies en dom zijn. Als het werk niet af is, krijgen ze een onvoldoende.”

De school heeft de gesprekken met de ouders tot na de herfstvakantie opgeschort.