In een slepende zaak over het stopzetten van kinderopvangtoeslag voor 235 ouders, blijkt de Belastingdienst bewust te hebben aangestuurd op het afwijzen van de bezwaarschriften van de gedupeerde gezinnen. Dat meldde dagblad Trouw vorige maand op basis van een interne evaluatie van de fiscus. Foute boel dus. De zaak speelt al sinds 2014. Toen stopte de Belastingdienst de toeslag van de 235 ouders. Zij maakten gebruik van gastouderopvang via een bureau dat verdacht werd van misbruik van toeslagen. Later bleek meer dan de helft van de ouders toch recht te hebben op kinderopvangtoeslag. De Nationale Ombudsman noemde vorig jaar de aanpak van de Belastingdienst in deze zaak ongenuanceerd, waardoor ouders in grote financiële problemen werden gebracht. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beet zich in de kwestie vast en legde staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) en zijn voorganger Eric Wiebes (VVD) al langere tijd het vuur aan de schenen. Donderdagavond moest Snel schriftelijk dan toch door het stof. Omtzigt is not amused.
Staatssecretaris Snel (belastingen) geeft na 5 keer Kamervragen van mij toe dat de belastingdienst/toeslagen ontzettend fout gehandeld heeft bij het stopzetten van de kinderopvangtoeslag in 2014.
Lees en huiver (1)https://t.co/vcpjctmaAr— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) October 11, 2018
In (bijna) alle zaken die ouders bij de rechter voerde, heeft de belastingdienst stukken achter gehouden
Dat is in het bestuursrecht echt een doodzonde (2)— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) October 11, 2018
Kinderopvangtoeslag werd stopgezet. Maar ouders die bezwaar maakten, moesten jaren(!) wachten op uitspraak
Die ouders krijgen nu alsnog schadevergoeding (zoals de ombudsman overigens al vroeg in 2017)
(3)
500 euro per half jaar vertraging— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) October 11, 2018
Stukken waren ‘zoek’, informatiehuishouding niet op orde bij de belastingdienst/toeslagen
Daarnaar komt een onderzoek
(4)— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) October 11, 2018
Het pijnlijke?
Eigenlijk zegt de staatssecretaris dat al deze eerdere antwoorden op mijn kamervragen herzien worden:https://t.co/vwkZHtuFh0 (nog van Wiebes)https://t.co/TLkJfaocNO
enhttps://t.co/sTsPN1hFuI
dat reeds gecorrigeerd was!https://t.co/430wOAJEtK
(5)— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) October 11, 2018