Een nieuw kinderpardon zit er niet in. Dat maakte minister-president Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie duidelijk. Het burgerinitiatief voor een beter kinderpardon van presentator Tim Hofman is meer dan 100.000 keer getekend.
Volgens Rutte heeft ons land een ‘streng maar rechtvaardig’ asielbeleid. Volgens hem verdwijnt het draagvlak onder dit beleid als hier mensen mogen blijven die geen ‘echte’ asielzoekers zijn. Volgens hem levert Nederland een ‘behoorlijke bijdrage’ aan de asielopvang.
Ook zou een nieuw kinderpardon een ‘aanzuigende werking” hebben. Hij vindt dat kinderen geen valse hoop moet worden geboden. Hij neemt ‘respectvol kennis’ van de acties voor een nieuw of uitgebreider kinderpardon, maar dat ‘leidt niet direct tot een beleidswijziging’.
In het regeerakkoord is afgesproken dat er geen nieuw of uitbreiding van het kinderpardon komt.
Het burgerinitiatief voor een beter kinderpardon van presentator Tim Hofman is binnen een dag meer dan 100.000 keer getekend. In de petitie wordt gepleit voor een kinderpardon ‘dat wél werkt’. Zo’n vierhonderd kinderen die niet in aanmerking komen voor asiel, maar hier zijn opgegroeid en geworteld, zouden er volgens de initiatiefnemer voor in aanmerking moeten komen.
Hofman had de 40.000 handtekeningen die vereist zijn om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen razendsnel binnen. Overigens moet een burgerinitiatief wel ook aan andere criteria voldoen om te worden geagendeerd. Zo moet het om ‘een uitdrukkelijk nieuw voorstel’ gaan. Een commissie van de Kamer beoordeelt of dat zo is.
De presentator hoopt op zoveel mogelijk steunbetuigingen. Zijn petitie kreeg vrijdag meer aandacht door de reactie van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die met de woorden “Ja, dus?” reageerde nadat een negenjarig jongetje van Iraakse ouders had verteld dat hij vreest voor zijn leven als hij wordt uitgezet naar Irak. Dijkhoff zei vrijdag dat hij het tegen Hofman had en dat hij de jongen geen valse hoop wilde geven.
ANP