Doneer aan TPO
 

Angela Merkel waarschuwt voor toenemende Jodenhaat, maar wijst vooral naar neo-nazi’s

Frankrijk daarentegen ziet vooral jodenhaat in 'buitenwijken waar veel moslims wonen'

Door: , 15:09, 09 november 2018
Angela Merkel. Tobias SCHWARZ/ FP.

Frankrijk daarentegen ziet vooral jodenhaat in 'buitenwijken waar veel moslims wonen'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gewaarschuwd voor toenemende Jodenhaat in Duitsland. Ze wil dat er resoluut wordt opgetreden tegen racisme, xenofobie en uitsluiting. Merkel sprak vrijdag tijdens de herdenking van de Kristallnacht, die tachtig jaar geleden plaatsvond.

“In Duitsland is weer een bloeiende Joodse samenleving”, aldus Merkel. “Maar tegelijk zijn we getuige van een zorgwekkend antisemitisme dat het Joodse leven in ons land en in andere veilig geachte delen in de wereld bedreigt.”

In het bijzonder noemt ze de aanval in augustus op een joods restaurant in Chemnitz. Bij protesten in de Oost-Duitse stad gooiden (vermeende) neonazi’s stenen, flessen en een afgezaagde stalen pijp naar het restaurant. Merkel zegt dat de aanval doet denken aan het begin van de Jodenvervolging in de jaren dertig.

Er vonden het afgelopen jaar echter een groot aantal antisemitische incidenten plaats, die lang niet allemaal werden veroorzaakt door ‘neo-nazi’s’ of ‘extreem-rechts’. Ook islamitische asielzoekers en extreem-linkse Israël-haters in Duitsland zijn medeverantwoordelijk voor de toenemende Jodenhaat.

Berucht is bijvoorbeeld het op video vastgelegde ‘incident’ waarbij een man met keppeltje in Berlijn door een Syrische asielzoeker wordt geslagen met een riem, alleen maar omdat het slachtoffer er Joods uitzag.

De eenzijdige manier waarop Duitse media en politici zowel antisemitische incidenten als xenofobe incidenten voortdurend trachten te framen als ‘extreem-rechts’ zorgde onlangs nog voor een regeringscrisis nadat de baas van de Duitse veiligheidsdiensten, Hans-Georg Maassen, duidelijk maakte dat Duitse media zelfs bereid zijn tot het fabriceren van nepnieuws als dat in hun links-ideologische agenda past. Maassen moest daarop aftreden maar haalde in zijn afscheidsspeech hard uit naar Duitse media, politici en de ‘idealistische, naiëve, linkse vreemdelingenpolitiek in Duitsland’

Tijdens de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland Joden en hun bezittingen aangevallen. Naar schatting 7500 winkels en bedrijven, 1400 synagogen en andere gebouwen moesten het ontgelden.

Ook de Franse premier Édouard Philippe heeft zich vrijdag sterk uitgesproken tegen antisemitisme en heeft beloofd harder op te treden. Hij zegt dat in de eerste negen maanden van dit jaar het aantal antisemitische voorvallen met 69 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zo werd afgelopen maart een 85-jarige Holocaust-overlevende in haar appartement in Parijs doodgestoken.

“Niet onverschillig blijven, betekent beter zorg dragen voor de slachtoffers, hun klachten erkennen en degenen die aanvallen uitvoeren adequater straffen”, schrijft Philippe op Facebook. Joodse organisaties zien vooral een toename van geweld in de Franse buitenwijken met veel armoede en waar veel moslims wonen.

Anp/TPO

Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace