Opinie

Zoals voorspeld: einde Google Nieuws wegens nieuwe EU-online zogenaamde ‘auteursrechten’

20-11-2018 14:18

Precies zoals voorspeld, precies waarvoor was gewaarschuwd, maar uiteraard was het allemaal aan dovemansoren gericht: dankzij de door de EU doorgedrukte radicale en bijzonder achterlijke nieuwe ‘online auteursrechten’ (lees: een wettelijke  manier om de innovatiekracht en het succes van nieuwe media aan banden te leggen zodat printmedia nog iets langer geld kunnen verdienen op kosten van uw vrije informatievoorziening) dreigt Google de stekker uit Google News te trekken. Want Google heeft geen zin om straks aan achterhaalde en non-innovatieve, dus daarom falende, oude media te gaan betalen om ondertussen wel doodleuk voor hun sitebezoek te zorgen.

Terecht. Waren wij Google geweest dan hadden we exact hetzelfde gedaan. Je kunt als oud medium jammeren en drammen dat Google ongegeneerd rijk wordt van jouw content, maar je kunt ook bedenken dat dankzij Google jouw site en online publicaties überhaupt worden bezocht. Google zorgt voor verkeer dus inkomsten naar je site, jij levert Google content en inkomsten. Eerlijke deal toch?

Niet voor dichtgetikte oud medialen en de nog veel en veel en veel en veel dichgetiktere EU. Daar denken ze dat het opleggen van belastingen en boetes aan internetgiganten de journalistiek enórm gaat helpen. Lachwekkend maar waar. Angstaanjagend maar waar. Totalitair en dictatoriaal, maar wel de realiteit.

In België hebben ze Google Nieuws al eens van het internet gegooid. Na drie maanden kwamen de krantenuitgevers met hangende pootjes huilend aan Google vragen of Google Nieuws weer terug mocht, want niemand bezocht nog nieuwssites, net als in Duitsland gebeurde. In Spanje is vandaag de dag nog altijd geen Google Nieuws beschikbaar. Resultaat: nieuwswebsites hebben soms meer dan 30% van hun bezoek verloren, dus ook advertentie-inkomsten. De meeste Spaanse media willen Google Nieuws dan ook weer terug, al was het maar om de voor elke democratie zo belangrijke open nieuws- en informatievoorziening zo compleet mogelijk te houden.

Maar ja, de EU is nou niet bepaald ‘elke democratie’. De EU is een soort volkomen mislukte poging tot democratie die in de praktijk steeds maar weer, en steeds vaker, op een dictatuur lijkt, een dictatuur die wordt ondersteund door bedrijven waar de grootste winst wordt gemaakt, zoals mediabedrijven.

Vergis u niet: de reden dát die nieuwe, dictatoriale, online-slopende ‘auteursrechten’ zijn doorgevoerd is een onvoorstelbare machtige lobby van kranten- en tijdschriftenuitgevers als het Duitse Springer. Deze nieuwe EU-online ‘auteursrechten’ zijn niets meer dan pogingen tot online censuur opdat de papieren uitgevers zo lang mogelijk hun zakken kunnen blijven vullen. Deze nieuwe ‘auteursrechten’ gaan helemaal niet om ‘eerlijk belonen’ maar om ‘meer winst’ en, vooral dat, ‘meer invloed en controle op vrije media’.

Veel journalisten, fotografen en verslaggevers hebben zich lekker laten misbruiken als nuttige idioten door de lobby te promoten en door onophoudelijk te beweren dat het allemaal zo oneerlijk is wat Google doet en dat de ‘kwaliteitsjournalistiek op het spel staat’. Huilend en drammend hebben ze petities getekend, opiniestukken geschreven en manifesten ingediend of er toch alstublieft nieuwe online auteursrechten mogen komen, omdat ze dan eindelijk echt eerlijk gaan verdienen.

Dachten ze. Geloofden ze. Dwaze sukkels.

Naïviteit is onuitroeibaar. Hoeveel duizenden jaren aan geschiedenis waarvan je kunt leren je er ook tegenaan gooit, de mens blijft een makkelijk beïnvloedbaar schepsel, de eeuwige nuttige idioot.

Guess what: met deze nieuwe online auteursrechten heeft de complete EU weer een stap terug gedaan, is belangrijke innovatie en journalistieke vernieuwing weer teruggedraaid en wordt niet aan het front gestreden tegen een nieuwe vijand maar lafjes in de achterhoede tegen een nieuwe tijd die hoe dan ook de oude structuren zal gaan vervangen.

De eersten die hiervoor zullen bloeden zijn de journalisten zelf. Precies zoals het altijd gaat: de nuttige idioten zijn zelf de allergrootste slachtoffers.

Mocht de wetgeving straks inderdaad zo worden aangepast dat Google belasting moet gaan betalen (en de realiteitshatende EU kennende zal dat zeker gaan gebeuren), waardoor Google zich (nogmaals terecht) genoodzaakt ziet de stekker uit Google News Europe te trekken, dan zal niet alleen TPO.nl teruglopende bezoekersaantallen en dus teruglopende advertentie-inkomsten zien. >aar ook de inkomsten van Geenstijl.nl, NU.nl, RTL Nieuws.nl. Telegraaf.nl, Elsevier.nl, Volkskrant.nl, NRC.nl, und so weiter zullen gaan teruglopen. Waardoor ook daar klappen zullen gaan vallen, er dus nog minder journalisten kunnen worden betaald (inplaats van meer zoals die arme drommels door de lobby was wijsgemaakt), en er nog minder vrije informatie online beschikbaar zal zijn.

Oftewel: de NOS.nl zal de grootste nieuwswebsite worden, het agendagestuurde pro-EU Staatsnieuws zal weer zegevieren, net als Joop.nl, de sites van de NPO en alle andere gesubsidieerde online MSM-agendajournalistiek.

Welkom in de Sovjet Unie, hier kunt u kiezen uit het nieuws van de Pravda en de Pravda. Ook dit jaar weer zijn alle graanoogsten boven verwachting. Het gaat allemaal fantastisch. De misdaad daalt. De cellen staan leeg. De multiculturele samenleving is geweldig. De islam is liefde. Lang leve de EU.

Met dank aan naïeve dwazen ‘journalisten’ die zich ‘zorgen maken over de staat van journalistiek’ en de vele anti-democratische politici in het toch al zo anti-democratische en internethatende Europarlement waar uw online vrijheid de allergrootste vijand is.

Het is maar dat u hier even over nadenkt, straks als u gaat stemmen voor de Sovjet Europese verkiezingen.