Leraren voelen zich al jaren steeds onveiliger in de klas. Het ministerie van Onderwijs peilt dat iedere twee jaar en ziet het verslechteren, al gaat het niet om grote verschuivingen. In 2010 voelde 94 procent van de docenten zich nog veilig in de klas. Zes jaar later was dat teruggelopen tot 88 procent.
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) herhaalt nog maar eens dat schelden, duwen en intimideren ‘onacceptabel’ is en doet een beroep op iedereen om dat uit te bannen. Schoolleiders moeten “alles op alles zetten voor een veilige werkomgeving” en docenten moeten voor elkaar opkomen. Slob vraagt leerlingen “elkaar aan te spreken op slecht gedrag” en ouders om hun kinderen respect voor de leraar te leren.
De cijfers van het ministerie lijken de bevindingen te bevestigen die onderzoeksbureau DUO en het AD eerder op de dag al naar buiten brachten. Na het uitkomen van de peiling van 2016 heeft het ministerie nader onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat vrouwen, jonge leraren en docenten in het vmbo zich minder veilig voelen dan hun gemiddelde vakgenoot.
Dat alles was reden voor de scholen en de bonden om meer werk te maken van een veilige werkplek voor leraren. De nieuwste cijfers, die volgende maand komen, moeten uitwijzen of dat effect heeft gehad.
(TPO/ANP)