Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Ruim 40 procent tegen migratiepact van Marrakesh

02-12-2018 09:44

Deze week zien we verschuivingen, die lijken samen te hangen met de discussies rondom het Migratie Pact van Marrakesh en de rol die Baudet daarbij speelde. Onder invloed daarvan zien we een duidelijke stijging bij Forum voor Democratie, die de laatste tijd wat aan het wegzakken was. Die winst gaat ook wat ten koste van de PVV. Daarnaast zien we een lagere score van 50Plus. Bij de andere partijen zien we het SP nu op 12 zetels staan (-1) en ChristenUnie nu op 7 (+1), de enige partij van de coalitie die op winst staat.

Vandaag een uitgebreide analyse (pdf) t.a.v. de verschuivingen van de door mij in 2016 geïntroduceerde kansrijk-index. (Gebaseerd op de vragen of men zich zorgen maakt over de financiële toekomst en of de veranderingen in de wereld vooral kansen oplevert of bedreigingen). Daarbij is heel goed te zien welke bijzondere positie FvD sindsdien heeft ingenomen tussen PVV en VVD.

PVV-ers uit 2016 die zich geen zorgen maakten over de financiële toekomst zitten nu vooral bij FvD. En FvD won van de VVD vooral kiezers die zich wel zorgen maakten over de financiële toekomst.

41 procent vindt dat Nederland het Migratie-Pact niet moet tekenen, 34 procent wel. Onder de huidige VVD-kiezers vindt 31 procent dat er niet getekend zou moeten worden en 41 procent wel. (Maar van de VVD-kiezers die in 2017 VVD hebben gestemd en nu een andere partij, vindt een duidelijke meerderheid dat de regering niet zou moeten tekenen!).

34 procent juicht het toe als er in Nederland een gele-hesjes beweging ontstaat. Bij kiezers van PVV, FvD en SP is dat het meest het geval. Maar ook onder de VVD-kiezers van dit moment zien we toch nog 8 procent die het toejuicht! 79 procent van de Nederlanders is voor de invoering van het boerka-verbod in openbare ruimten. 45 procent is het eens met de woorden van burgemeester Halsema daarover, maar tweederde van die groep vindt dat Halsema dat beter niet had kunnen zeggen. Onder de Amsterdamse kiezers is 60 procent het met haar eens.

Uit de relatie tussen de ‘kansrijk-index’ en de drie onderwerpen van vandaag (Migratie-pact, gele hesjes beweging en boerka-verbod) zien we duidelijk hoe sterk de polarisatie (ook) in Nederland is.