Doneer aan TPO
 

Grote zorgen over Brexit-noodwet van Stef Blok (VVD) die ministers vrijwel autonome macht geeft

Alle partijen behalve VVD stellen kamervragen aan minister Blok

Door: , 20:17, 05 december 2018
Minister van buitenlandse zaken Stef Blok (VVD), EPA/OLIVIER HOSLET

Alle partijen behalve VVD stellen kamervragen aan minister Blok

De Tweede Kamer heeft grote zorgen over een noodwet die ministers vrijwel carte blanche geeft om op te treden als het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie tot chaos leidt. Vrijwel alle partijen roepen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op het voorstel aan te passen.

De noodwet is opgesteld voor het geval Groot-Brittannië de EU verlaat zonder goede afspraken vooraf. Als dat gebeurt en daardoor in Nederland problemen dreigen te ontstaan, geeft de wet ministers de bevoegdheid beslissingen te nemen zonder eerst het parlement te raadplegen.

Experts waren woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer zeer kritisch over het voorstel. Naar aanleiding van die bijeenkomst hebben vrijwel alle partijen gezamenlijk Kamervragen gesteld aan Blok. Alleen diens eigen VVD zette daar geen handtekening onder.

Kamerlid Pieter Omtzigt van regeringspartij CDA vindt het ”ongehoord” en ook ”onverantwoord” als ministers de volksvertegenwoordiging op die manier buitenspel kunnen zetten. ”Ook hier dient het parlement de regering gewoon te kunnen controleren.”

Ook coalitiepartner D66 is kritisch. Volgens Kamerlid Kees Verhoeven heeft het kabinet de noodwet ”vast met goede intenties gemaakt, maar te gehaast en op basis van verkeerde reflexen”. Hij wil dat Blok de wet beter toelicht en op punten aanpast zodat het machtsevenwicht tussen kabinet en parlement niet wordt verstoord.

ANP

Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace