Informateur Gerrit Zalm (VVD) bedong en kreeg tijdens de formatie van het derde kabinet Rutte een rookhok nabij de Stadhouderskamer, de ruimte in de Tweede Kamer waar de onderhandelaars bijeenkwamen. Die rookruimte werd door betrokkenen ook wel ‘het bushokje’ genoemd. Dat staat in de donderdag gepubliceerde evaluatie (PDF) van een door de Tweede Kamer ingestelde commissie van deskundigen. Zij blikt daarin terug op de kabinetsformatie van 2017.
Zalm was sowieso ontevreden over de historische Stadhouderskamer op het Binnenhof. Het kon in de zomer van 2017 nogal warm worden in de ruimte. Maar de ramen konden niet open omdat de pers dan kon meeluisteren met de onderhandelingen. Zalm wilde daarom ook kunnen vergaderen in het Johan de Witthuis. Dat was weer tegen het zere been van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib omdat zij Zalm had gezegd dat de onderhandelingen op het Binnenhof moesten plaatsvinden. Dat leidde tot ‘enige spanning’.
Zalm liet zich daar weinig aan gelegen. “Er was bovendien een tuin waar gerookt kon worden en waar mensen zich even terug konden trekken”, schrijven de onderzoekers. De onderhandelaars zouden in totaal 15 keer samenkomen in het Johan de Witthuis. Soms gehuld in ‘vrijetijdskleding‘. Met name de kledingkeuze van toenmalig VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra leidde tot milde ophef.
De Stadhouderskamer was ooit de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V. Op wat technische aanpassingen en nieuwe stoelen na, ziet de Stadhouderskamer er nog precies zo uit als toen Willem V hem in 1790 gebruikte.
Conclusie van de commissie over die ruimte: “Als wordt vastgehouden aan de Stadhouderskamer als vaste vergaderlocatie na de renovatie van het Kamergebouw, dan is het raadzaam tijdens deze renovatie iets te doen aan de gebleken gebreken van die ruimte, met name de klimaatbeheersing.”
De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.