Politiek

Gerechtshof nodigt Kajsa Ollongren en Thierry Baudet uit vanwege smaadzaak

14-12-2018 17:42

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie (FvD), mogen bij het gerechtshof in Amsterdam een mondelinge toelichting komen geven over het beklag dat Baudet heeft ingediend tegen de minister. De beklagkamer heeft dat besloten. De twee politici zijn niet verplicht om te komen en kunnen zelf een afspraak maken, zei een woordvoerster vrijdag.

Lees ook – Gerechtshof kijkt of Kajsa Ollongren (D66) alsnog vervolgd moet worden na verzoek Thierry Baudet

Baudet probeert vervolging af te dwingen van Ollongren, omdat hij vindt dat ze hem heeft afgeschilderd als een racist tijdens een lezing eerder dit jaar. Het hof oordeelde eerder dat vervolging van Ollongren niet nodig was, maar later bleek er een fout te zijn gemaakt. De reactie van Baudet was niet bij die beoordeling betrokken, zo werd vorige maand gemeld. Het hof kijkt daarom opnieuw naar het verzoek.

Ollongren zou de FvD-leider hebben beschuldigd van het betrekken van ras in het politieke debat. Zij verwees naar een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die een verband zou hebben gelegd tussen afkomst, huidskleur en intelligentie.

Lees ook – Thierry Baudet doet aangifte van smaad en laster tegen Kajsa Ollongren

ANP/TPO