Buitenland

Vlaamse Mars tegen Marrakesh mag toch doorgaan

15-12-2018 12:29

De Vlaamse vlag.

Rechts-realistische organisaties en jongerenverenigingen in België mogen zondag toch hun ‘Mars tegen Marrakesh’ houden. De autoriteiten verboden woensdag de geplande protestactie tegen het VN-migratiepact, maar de Raad van State heeft dit verbod nietig verklaard. Dit hebben de burgemeester van Brussel en de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vrijdagavond bekendgemaakt.

Ook een geplande tegenbetoging mag doorgaan. In een verklaring zeggen de bestuurders dat de veiligheidsdiensten de manifestaties zullen begeleiden. “De politie zal alle maatregelen nemen om de orde te handhaven op het Brussels grondgebied.”

De protestactie wordt georganiseerd door twee ‘nationalistische’ studentenverenigingen in samenwerking met onder meer de extreemrechtse organisatie Voorpost en de wegens ‘racisme’ in opspraak geraakte Vlaamse jeugdbeweging Schild en Vrienden.

Op basis van informatie van de politie besloten de autoriteiten de betoging te verbieden. Op sociale media circuleerden berichten dat hooligans zich zouden aansluiten. De organisatoren hadden vrijdag een spoedprocedure opgestart tegen die beslissing.

De Raad van State schrijft in haar vonnis dat “de loutere omstandigheid of vrees dat een ernstige verstoring dreigt door geplande betogingen en tegenbetogingen” onvoldoende reden is om het evenement te verbieden en dat “de overheid een inspanningsverplichting heeft om demonstranten in de uitoefening van hun demonstratievrijheid te beschermen.”

De betoging zal overigens niet meer het karakter hebben van een mars door de stad, maar blijft beperkt tot een betoging op het Schumanplein.

Anp