Marketing

Interpol slaat alarm: we gaan allemaal dood aan namaakproducten

25-12-2018 10:15

Bij namaak denken veel mensen aan de voetbalshirtjes van ‘Barcalona’ of van ‘United Manchastar’ die aan elke Griekse, Spaanse en Turkse boulevard worden verkocht. Maar het gaat om meer, veel meer. Vrijwel alles is na te maken, tot geneesmiddelen aan toe, en in sommige gevallen kan het dodelijk zijn.

Chris Vansteenkiste van Europol noemt het bekendste voorbeeld: de zanger Prince. Hij dacht dat hij de pijnstiller Vicodin nam. Het was een namaak-medicijn, waarin fentanyl zat, een stof die tientallen keren zo sterk is als heroïne. Op 21 april 2016 stierf Prince aan een onbedoelde overdosis.

Andere mensen zijn overleden door nagemaakte telefoonladers. In 2013 stierf een Chinese vrouw bijvoorbeeld toen ze haar iPhone opnam. Ze werd geëlektrocuteerd door haar lader. Een jaar later stierf een Australische vrouw toen haar namaaklader haar een elektrische schok gaf. Beide laders waren voor spotprijsjes gekocht.

Een paar jaar geleden werden nagemaakte röntgenmachines voor tandartsen ontdekt. “Bij het maken van gebitsfoto’s kwam te veel straling vrij. Voor de patiënt is het eenmalig, maar de tandarts wordt daar een paar keer per dag aan blootgesteld. Dan kun je serieuze problemen krijgen.”

Nagemaakte insulinepennen kunnen ook gevaarlijk zijn. Die werden in 2009 ontdekt. “Ze waren van slechte kwaliteit. Ze konden afbreken en gaven maar de helft van de hoeveelheid insuline die iemand met diabetes nodig heeft. Als dat een keer gebeurt, is dat niet zo erg, maar als je meerdere keren te weinig insuline krijgt, kun je in coma raken.”

(ANP)