U zond in: ‘Warmtepomp in bestaande woning is niet haalbaar als je dat tegen kosten opweegt’

08-01-2019 17:56

Wij hebben een klein familiebedrijf en werken in de installatietechniek en verzorgen service en onderhoud aan CV-ketels. Uiteraard plaatsten wij deze ook. Wij zijn de mensen op de vloer die weten van wanten en van techniek. Echter horen wij van onze klanten steeds meer dat ze over ‘moeten’ naar een warmtepomp. Wij gaan daar structureel tegenin. ‘Moeten’! Men wordt zo geïndoctrineerd door de staatsomroep, het lijkt wel 1984!

Even een korte uitleg. Een lucht/water-warmtepomp in een bestaande woning is totaal niet haalbaar als je dat tegen de kosten opweegt.

Hierbij even een staatje:

 Het codewoord van een warmtepomp is isoleren, spouwisolatie, wandisolatie, vloerisolatie ect.

 Al het glas in de woning dient vervangen te worden voor HR+++.

 Meterkast dient uitgebreid te worden, al dan niet met krachtstroom.

CV-ketels hangen meestal op zolder. Indien je een warmtepomp wilt plaatsen dien je ook een buffervat en boilervat te plaatsen. Buffervat is voor het CV-gedeelte om zo de kleine waterinhoud van je installatie te bufferen en boilervat is voor het warm water. Denk hierbij aan minimaal 200 tot 500 liter, afhankelijk van je gezinssamenstelling. Deze appendages kun je niet zomaar op zolder installeren. Denk aan je vloerbelasting. Zo’n boilervat weegt leeg al flink wat kilo’s, laat staan als deze gevuld zijn. Dus je moet of je vloer verzwaren of de gehele warmtepomp-installatie naar beneden verhuizen.

De buitenunit produceert gemiddeld 50 decibel, dit is met een vrijstaande woning redelijk goed te doen. Maar ik weer niet hoe gezellig iedereen zijn warmtepomp nog gaat vinden in een Vinexwijk. Dit gaat flink veel overlast geven.

Daarnaast wil men van het gas los. Weer propaganda ten top. Van het gas los betekent dus weg met die gasmeter. Je zou denken, dat is mooi, maar de gasmeter laten verwijderen kost je tussen de 600 en 900 euro.

 Een warmtepomp verbruikt veel stroom, dus als je het goed wilt doen is het wijsheid om zonnepanelen te laten plaatsen op je dak. Kosten: 8000 tot 12.000 euro. En dan ben je er nog niet. Deze moet je ook twee keer per jaar laten schoonmaken voor optimaal rendement. Daarnaast moet je geen last hebben van gemeentegroen die je rendement van de panelen omlaag kan  brengen. Dan heb ik het verder nog niet gehad over onderhoud, brandgevaar en de WOZ-verhoging door installatie zonnepanelen.

Verder zit je met een warmtepomp met lage temperatuurverwarming. Dit gaat over het algemeen het best met vloerverwarming, wandverwarming of eventueel zelfs plafondverwarming. Dit is uiteraard niet meegerekend in de installatie van de warmtepomp. Stel je gaat uit van alleen vloerverwarming. Dit moet je eigenlijk door het hele huis hebben. En waar ga je die week of weken dan verblijven? En natuurlijk zijn er mensen met vloerverwarming. Maar deze is niet toereikend. Die hebben leidingen van 15mm maar met lage temperaturen moet je misschien wel naar 12 of 10mm.

 Verwachte levensduur van een warmtepomp is tussen de 10 en 12 jaar. CV-ketels zijn uitgefaseerde apparaten, die kunnen zo 15 tot 20 jaar mee, wellicht 25 jaar probleemloos mee. Uiteraard moeten die ook ooit wel eens vervangen worden, maar dan ben je voor 2000 tot 2500 euro, afhankelijk van je wensen, klaar. Vandaag besteld, vanmiddag of vanavond nog geplaatst.  Zie jij dat maar even te fixen met zou warmtepomp!

Al met al is dit een zeer kostbare grap en onze verwachting is dat je minimaal 20.000 euro kwijt bent, en dit kan oplopen tot  80.000 euro.

Wij gaan in ieder geval door met onze strijd om onze klanten op te voeden en proberen uit te leggen hoe het echt zit. Uiteraard kunnen wij ook niet iedereen overtuigen maar dit is hoe het is, wij draaien niet om de hete brei heen maar vertellen toe het is.

P.S.

Wat men veel beter kan doen is goed isoleren. Dit kan een besparing van ruim 40% minder gasverbruik opleveren voor de huishoudens! En dan heb je al een gigantische slag gemaakt!

Karel Hendricks