Nederland en zeven andere EU-landen nemen 49 migranten op die zich aan boord van twee schepen bevinden. De premier van Malta, Joseph Muscat, maakte deze uitkomst van overleg tussen Europese landen woensdag bekend.
De grootste groep van 32 mensen werd al voor kerst van de Middellandse Zee gered door de bemanning van het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart. Een ander schip, de Albrecht Penck, heeft zeventien mensen aan boord. Dat er een oplossing lijkt te zijn gevonden voor de 32 migranten op het reddingsschip Sea-Watch 3, is ‘ontzettend goed nieuws’.
Sea-Watch, een Duitse organisatie die migranten van zee redt, had eerder deze week laten weten dat er snel een oplossing moest komen. De situatie aan boord is nijpend en het schip dreigde donderdag in een storm te belanden.”Eindelijk komt er een einde aan deze drie slopende weken. Maar het is schandalig dat het zo lang heeft geduurd”, laat een woordvoerder van Sea-Watch weten. De situatie aan boord van het reddingsschip is volgens Sea-Watch stabiel. “Mensen werden wanhopiger door de onduidelijkheid en ze zijn uitgeput, maar ze hadden wel genoeg te eten en te drinken.”
De laatste dagen lag het schip voor de kust van Malta. Sea-Watch gaat ervan uit dat het schip in de loop van de dag daar ook mag aanleggen. Het is niet bekend wanneer de migranten genoeg zijn aangesterkt om naar Nederland en andere landen te worden gebracht. Ook zo’n tweehonderd andere migranten worden verdeeld. Migranten die niet terug worden gestuurd, worden naar Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Italië, Luxemburg en Roemenië gebracht. Een groep van 44 migranten uit Bangladesh komt niet in aanmerking voor asiel en wordt met EU-hulp terug naar huis gebracht, zei Muscat.
(TPO/ANP)