Op 24 januari is in het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam de Stichting Antisemitisme Preventie gelanceerd. HaCarmel was de afgelopen tijd meermalen doelwit van antisemitisch geweld. Dat was een symptoom van nieuw en openlijk antisemitisme in de Nederlandse samenleving en aanleiding voor ondernemer Cor Verkade en enkele geestverwanten om de stichting op te richten. Opperrabbijn Jacobs steunt het initiatief. Persoonlijk lijdt hij niet onder het antisemitisme. “Ik ben niet bang, maar wel alert.”
Het hedendaagse antisemitisme komt met name uit de hoek van de moslimgemeenschap. Toch wil Jacobs het probleem va het antisemitisme niet afschuiven op die ene groep. “Tijdens de oorlog waren hier geen moslims en toch is het grootste deel van de Nederlandse Joden weggevoerd”.
Voor Jacobs zijn preventie en dialoog cruciaal. “Ik ben eens met 150 tieners uit achterstandswijken naar Westerbork geweest. Ik hoefde daar geen toespraak te houden. Gewoon het praten met die kinderen maakte al heel veel los. Veel islamitische kinderen horen van jongs af aan dat je Joden moet uitroeien, maar ze hebben vaak nog nooit een Jood ontmoet en weten niet wat het Jodendom inhoudt.”
De situatie in Nederland is de afgelopen jaren dramatisch verslechterd. Bij het huis van de rabbijn zijn door de politie veiligheidscamera’s geïnstalleerd, nadat de ramen waren ingegooid. “De kinderen die nu naar Joodse scholen gaan weten niet beter of er staat een muur om de school en er moet altijd beveiliging aanwezig. Dat was 30 jaar geleden ondenkbaar.”
Jacobs ontmoet veel Joden die overwegen uit Nederland te vertrekken. Voor hemzelf is dat op dit moment geen reële optie. “Als ik ooit vertrek naar Israël, moet dat een vrije keuze zijn. Ik laat me niet chanteren en ik zwicht niet voor de druk. Ik weiger ook om met een baseball cap op te gaan lopen om niet als Jood herkenbaar te zijn.”
Een van de initiatiefnemers is de ondernemer Cor Verkade. Als christen voelt hij zich betrokken op het Joodse volk. Volgens hem voorziet de stichting in een behoefte. “In Nederland richt alleen het CIDI zich expliciet op antisemitisme en aan preventie komen die nauwelijks toe.” Bovendien vindt hij het belangrijk dat ook niet-Joden zich het probleem van het antisemitisme aantrekken: “Het is gênant dat de Joden zelf moeten roepen: ‘Er is antisemitisme.’ Het is niet hun probleem. Het is een probleem van christenen en een probleem van deze samenleving.”
Lees ook: ‘Neem groeiende Jodenhaat serieus’
Lees ook: Antisemitisme is zo aanwezig dat een nieuwe stichting hulp moet bieden