PERSBERICHT
Donderdag 31 januari voeren de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) in Amsterdam actie onder het motto: geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen. Vanaf 7 uur ‘s ochtends schrijven ze gedurende 24 uur geen bonnen.
Boa’s staan in de plaats van de politie elke dag in de frontlinie, maar met een lege riem! De politie heeft zich namelijk vanwege tekort aan agenten teruggetrokken en dat zal de komende jaren niet anders zijn. Boa Jeffrey: “Wij eisen in het belang van onze veiligheid en die van de burger, goede arbeidsomstandigheden; zoals de bouwvakker een veiligheidshelm en goed gereedschap heeft. Bij een fatsoenlijke basisuitrusting voor ons hoort de body cam, de wapenstok, en pepperspray.”
Het is de allereerste actie van boa’s in de geschiedenis. Deze actie is een waarschuwing aan het adres van burgemeester Halsema van Amsterdam. Op 6 februari aanstaande spreken we met haar verder over de arbeidsomstandigheden van de boa’s. Als er dan geen afspraken kunnen worden gemaakt over de verdedigingsmiddelen, volgen er hardere acties.
Het gebruik van gewelds- en verdedigingsmiddelen is niet alleen aan de politie voorbehouden, maar kan ook aan boa’s worden toegekend. De regelgeving van het ministerie bepaalt dat boa’s kunnen worden uitgerust met verdedigingsmiddelen als aan twee voorwaarden is voldaan: bekwaamheid en noodzaak.
In Nederland zijn ongeveer 24.000 boa’s actief. Zij hebben veelal een mbo-opleiding van drie jaar gevolgd, minimaal vergelijkbaar met de politie. Bovendien worden boa’s daarna elk jaar bijgeschoold op het gebruik van verdedigingsmiddelen. Een politiesurveillant krijgt al na een mbo-opleiding van maximaal twee jaar de volledige uitrusting. Boa’s voldoen dan ook aan de bekwaamheidseisen.
Van noodzaak is sprake als het (fysieke) geweld tegen boa’s toeneemt. Uit cijfers blijkt dat het geweld tegen boa’s de laatste jaren is toegenomen. In Amsterdam heeft de helft van de boa’s te maken gehad met fysiek geweld. In 2018 waren er 580 meldingen van geweld tegen boa’s.
/PERSBERICHT