Door een nieuwe meldcode en een nieuwe werkwijze lukt het de verantwoordelijke organisaties Veilig Thuis niet om meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld op tijd in te schatten en te onderzoeken. Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Netwerk Veilig Thuis op verzoek van mainstream print medium Trouw verzamelde. Gezinnen blijven daardoor lang in onzekerheid.
Bij Veilig Thuis komen jaarlijks tienduizenden meldingen binnen over kinderen of volwassenen die mogelijk in een acute of structureel onveilige situatie zitten. De 26 regionale organisaties hebben afgesproken dat ze 90 procent van de meldingen binnen vijf dagen beoordelen op hun ernst. Vervolgens is het de bedoeling dat 80 procent van alle onderzoeken die op de meldingen volgen binnen tien weken is afgerond. Na zo’n onderzoek verwijst Veilig Thuis door, bijvoorbeeld naar wijkteams, jeugdzorg of, in uitzonderlijke gevallen, naar de Raad voor de Kinderbescherming.
De ambitie om binnen vijf dagen de veiligheidsbeoordeling te doen, werd in de laatste drie maanden van vorig jaar door zeven van de 26 regio’s gehaald. Vijf regio’s lukte het om minstens 80 procent van de onderzoeken binnen tien weken af te ronden.
Anp